Avrupa'daki mevcut borç krizine geçtiğimiz hafta sonu kredi notu düşürülen ABD krizi de eklenince, dün dünya piyasaları çalkalandı. Başta Asya olmak üzere dünyanın her yerinde borsalar büyük kayıplar yaşadı. Dünyadaki düşüşler, Türkiye'de de borsayı etkiledi ve panik halinde satışlar gelmeye başladı. 
 
Merkez Bankası'nın aldığı kararlar tam algılanamadığı için geçtiğimiz haftanın sonunda düşüşe geçen borsada, küresel hareketle iyice panik yaşandı. Piyasalar 'Merkez durgunluk bekliyor' propagandasının etkisinde kaldı.
 
PANİK YAŞANDI
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), dün yüzde 2 düşüşle açıldı. Ancak daha sonra kayıpların bir kısmı telafi edildi. Yurt dışı piyasalarda satışların hızlanmasının ardından ise İMKB'deki kayıp büyüdü. Hızlı bir düşüş görüldü.
 
Endeks ilk seansı yüzde 4.74 düşüşle 53 bin 600puandan tamamlandı. İkinci seansta da dalgalanma devam etti. İMKB günü yüzde 7.08 düşüşle 52 bin 283 puandan tamamladı. Uzmanlar ise bu düşüşü 'mantıksız' buluyor.
 
Uzmanlara göre, iç piyasada Merkez Bankası'nın karşılık oranlarını ve faizi düşürmesinin bir 'durgunluk beklentisi' algısı oluşturmasıyla borsada panik yaşandı. ABD'nin de etkisiyle bu panik artınca, satışlar peşpeşe geldi. Yine uzmanlar, borsanın alımlarla kısa sürede tekrar yükseleceğini, düşüşün daha fazla sürmeyeceğini ifade etti. Borsada yapılan satışlar dövize olan talebi artırdı ve kur hızla yükseldi. Geçen haftayı 2.4620 liradan tamamlayan euro, dün 2.5 lirayı aşarak tüm zamanların rekorunu kırdı.
 
Euro gün içinde 2.5200 liraya kadar yükseldi. Kapanışı ise 2.4850 liradan yaptı. Dolar ise dün 1.7520 lirayla güne başlayarak 2009 Mart başından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Gün içinde 1.7640 lira seviyesi görüldü. Geçtiğimiz haftayı 1.74 liradan tamamlayan dolar, dün ise kapanışı 1.7540 liradan yaptı. Uzmanlar, dalgalanmaların yaşandığı böyle zamanlarda özellikle dövizden uzak durulmasını ve yüksek miktarlardan alım yapılmamasını tavsiye ediyor. Uzmanlar, 'vatandaşların panikle hareket edip elindeki varlıkları satması halinde zarar görebileceği' uyarısında bulunuyor.
 
BORSALAR NEDEN DÜŞÜYOR
ABD'nin kredi notu düştü. ABD ekonomisine yönelik durgunluk endişeleri arttı. İtalya ve İspanya başta olmak üzere Avrupa ülkeleriyle ilgili kaygılar.
 
KUR NİYE YÜKSELİYOR
Dünyadaki çöküşten etkilenen Türkiye borsalarındaki kayıp yatırımcıyı dövize yönlendirdi. Büyük çoğunluğu yabancı olan borsa yatırımcısı dövize olan talebi artırınca panik havasıyla kur yükseldi. Parasını güvende tutmak isteyen yerli yatırımcının da etkisiyle kur dalgalandı.
 
BU İŞİN TÜRKÇESİ
Avrupa ve Amerika'daki çöküşler kredi notuyla resmileşti, dünyada panik başladı. Borsamızdaki yabancı ağırlığı bu paniği bize de taşıdı. Merkez'in zamanında aldığı önlemleri 'durgunluk gelecek' diye algılayıp bunun propagandasına itibar eden piyasa oyuncuları panikle satış yapıp borsayı düşürdü. Aslında Avrupa ve ABD'nin krizi olan bu durum, finansı sağlam, ekonomik verileri düzgün Türkiye'de gereksiz bir paniğe yol açtı. Yeniden yükselecek borsa ve dalgalanmayla veya müdahaleyle düşecek kur vatandaşın günlük ekonomik hayatını çok etkilemeyecektir. İhracatta olası sıkıntı da Avrupa dışı pazarlarla aşılacaktır.
 
KRİZE KARŞI HAZIRLIK TAMAM
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, küresel krize hazır olduğumuzu belirterek, şöyle konuştu: "Faizleri indirme ve artırma yeteneğine sahibiz. Bunun da döviz kurları üzerinde öyle korkulan, ürküten bir etkisi olmaz. Türk Lirası ihtiyacını rahatlıkla karşılayabiliriz. Sisteme ihtiyacı olan dövizi de birkaç kanaldan verebiliriz. Döviz satımlarını gerekirse 70 milyon dolara çıkartırız."
 
FİNANSIMIZ GÜÇLÜ
Para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk:
"Dış piyasalarda oluşan rüzgar bizde esinti etkisi oluşturdu. Türkiye'de finans sektörü oldukça güçlü. Yılbaşından beri ekonomi yönetimi tedbirlerini alıyor. Krize dönüşecek durum yok."
 
BORSA YÜKSELİR...
OYAK Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Alper Erginol:
"İMKB'de tepki alımlarının gelmesi mümkün. Mevcut görünümde İMKB'de 55 bin-58 bin aralığı sonrasında 60 bin puan seviyesine doğru tepki niteliğinde yükseliş olur."
 
takvim