7. Defne Türk-Yunan Dostluk Festivali, 7 Haziran 2008 tarihinde başlıyor. Her yıl Türkiye"nin değişik bir merkezinden başlayarak Yunanistan"ın farklı bir merkezinde tamamlanan festival etkinlikleri, bu yıl Aydın"ın Kuşadası ilçesinden başlayarak, Fourni Adası"nda sona erecek. Her iki ülkenin değişik noktalarında 5 gün süreyle devam edecek olan festival programının tanıtımı bugün Aydın"da düzenlenen basın toplantısıyla gerçekleştirildi. Menderes Park Tesisleri"nde gerçekleştirilen etkinliğe Aydın Ticaret Odası Meclis Başkanı Mahmut Çağlayan, Aydın Sanayi Odası Meclis Başkanı Yalçın Pekgüzel, Defne İstanbul Derneği Genel Koordinatörü Celal Başlangıç ve Defne İstanbul Derneği Genel Sekreteri Nilüfer Tarıkahya katıldı.
Toplantıda festival programı hakkında bilgiler veren Defne İstanbul Derneği Genel Koordinatörü Celal Başlangıç; Türk-Yunan dostluğunun pekiştirilmesi için 7 yıl önce Defne İstanbul Derneği ile Nea-Dafni Atina Derneği"nin kurulduğunu söyledi. Bu derneklerin iki ülkenin Avrupa Birliği ile olan ilişkilerini geliştirilmesi için çalışmalar yaptığına işaret eden Başlangıç, “Her iki ülkenin akademisyenleri, devlet ve bilim adamaları, medya mensupları, işadamları ve sanatçıların katılımıyla geniş tabanlı bir sivil toplum örgütü oluşturuldu. Bugüne kadar kapsamlı projeler düzenleyerek Türk-Yunan toplumları arasında yakın bağlar oluşturmayı başardık. 1999 depremi ile başlayan ilişkiler zamanla eğitim projeleri, tarihi restorasyonlar, bilimsel çalışmalar, turizm aktiviteleri, medya ilişkileri, kültür-sanat festivalleri, ekolojik yarışmalar ve iş dünyasına yönelik aktiviteler ile karşılıklı köprüler kurmaya devam ediyoruz. Bu yılda festivalimizin yedincisi düzenliyoruz. Festival önceki yıllarda İstanbul, Çanakkale, Bozcada, İzmir ve Antalya"dan başlamıştı. Bu yılda startı Kuşadası"nda veriyoruz. 6 yıldır Ege"nin bir yakasından diğer yakasına; şarkılarımızla, türkülerimizle, fotoğraflarla insanlarımızdan insanlarımıza dostluğu taşıdık. Bu yılda yine aynı amaçla yollardayız” dedi.
İlk iki günü Türkiye"de gerçekleşecek olan 7. Defne Türk-Yunan Dostluk Festivali"nin açılış töreni Kuşadası Kervan Saray Otelde yapılacak. Aynı gün iki ülkeden gelen akademisyen ve bilim adamalarının katılımıyla “Su ve Işık” isimli bir dostluk paneli düzenlenecek. Efes Antik Kenti gezisiyle başlayacak olan ikinci gün etkinlikleri, Şirince köyündeki “Barışa Kurulan Sofra” isimli yemek programıyla sürecek. Festivalin Türkiye ayağı Aydın merkezde Leman Sam ve Pantelis Thalassisinos"un katılacağı “Ege"nin Türküleri Buluşuyor” konseriyle sona erecek. Üçüncü gün Yunanistan"ın Fourni Adası"nda ikinci bölümü başlayacak olan etkinliklerde “Su ve Işık” paneli burada da tekrarlanacak. Ikaria ve Patmos adalarına düzenlenecek olan tekne gezilerinin ardından festival programı Fourni Adası"nda düzenlenecek olan “Tatlı Yiyelim-Tatlı Konuşalım” yemek etkinliği ve Samos Laiko Kumpanyası ile Gülşen Karanlık Orkestrası"nın katılacağı “Ege Esintileri” konseriyle sona erecek. (iha)