Orgeneral Yaşar Büyükanıt"a emekliliğinde kullanmak üzere alınan makam aracıyla ilgili bilgi verilen açıklama ile komutana dört suikast girişiminde bulunulduğu ortaya çıktı.

TSK açıklamasında, Büyükanıt"a emekliliğinde kullanılmak üzere özel araç satın alınmasını eleştiren Kılıçdaroğlu"nun sözleri "hazin bir iftira ve talihsiz bir değerlendirme" olarak nitelendirildi.

Mesnetsiz ve ibretlik

Orgeneral Büyükanıt"a emekli olduktan sonra kullanılmak üzere Audi A8L marka bir otomobil alındığı iddiaları geçen hafta çeşitli adreslere "Serdar Cem" adıyla gönderilen bir maille gündeme geldi. Mailde, Büyükanıt"a alınan Audi marka aracın 400 bin Euro olduğu, gümrükle birlikte değerinin 1 milyon YTL"yi bulduğu ifade edildi. CHP"li Kemal Kılıçdaroğlu da dün, YAŞ"ta hiç ihraç olmamasını AKP ile yapılan pazarlıklara bağlamış ve Büyükanıt"a alınan aracın bu pazarlıkla ilgili olduğu imasında bulunmuştu. Genelkurmay açıklamasında, bu konuda şöyle denildi:

"Bir siyasi parti temsilcisinin, meslek yaşamı boyunca terör örgütlerinin hedefi haline gelen ve dört kez suikast teşebbüsüne maruz kalan Sayın Genelkurmay Başkanı için anormal bir fiyatla araç satın alındığı şeklindeki sözleri, mesnetsiz olduğu kadar ibret teşkil etme özelliği de taşımaktadır. Sayın Genelkurmay Başkanı"nın emeklilik döneminde korunması amacıyla, zırh korumalı bir araç satın alındığı doğrudur. Ancak, söz konusu araç kişisel bir araç değildir ve devlet malı olması nedeniyle herhangi bir gümrük ödenmeksizin alınmıştır. Satın alma işlemi, tamamen devletin yasal mevzuatı ve yerleşik kurallarına uygun olarak yapılmıştır. Ayrıca, aynı siyasi parti temsilcisinin bu tür mesnetsiz yorumlara dayanarak TSK ile başka bir siyasi parti arasında yakınlık ilişkisinden bahsetmesi hazin bir iftira ve talihsiz bir değerlendirmedir."

Genelkurmay açıklamasında YAŞ kararıyla ilgili eleştirilere de şöyle yanıt verildi:

"Bugün (dün) bazı basın ve yayın organlarında ve bazı kişilerin beyanatlarında "son YAŞ"da neden hiçbir askeri personelin ihraç edilmediği" konusunda haber ve yorumlara yer verildiği izlenmiştir. Basında bu duruma doğrudan veya ima yoluyla getirilmeye çalışılan açıklamaların tamamı hayal mahsulüdür.

YAŞ"ta pazarlık yok

YAŞ kararlarını asılsız senaryolara bağlayan yorumlar, her türlü insani ve hukuksal bağlamda uygun ve makul olmayan yaklaşımlardır. TSK"nın temeli olan disiplinden sarfınazar edilmesi veya bunun müzakere konusu yapılması asla söz konusu değildir. YAŞ"ın ihraç kararları, bazı kesimleri mutlu veya mutsuz etme amacına yönelik değildir."