Trafikteki yoğunluğun son gün ve akşam saatlerinde artacağına dikkati çeken uzmanlar, yolculuk için gece yerine gündüzleri tavsiye ediyor. Kazaların önüne geçilebilmesi için havadan denetimin de artırılması gerektiği aktarılıyor.
 
Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Genel Başkanı İhsan Memiş, 9 günlük tatilin ardından bayramlaşmak için şehirler arası yollara çıkan yaklaşık 20 milyon kişinin, 6 milyon hususi ve ticari araçla dönüş yoluna geçeceklerini tahmin ettiklerini söyledi. Gidiş yolunda meydana gelen trafik kazalarında, 100 kişinin hayatını kaybettiğini, 500 kişinin de yaralandığını hatırlattı. Araç ve sürücü yoğunluğu göz önüne alındığında, 'olağanüstü bir durumun' söz konusu olduğunu belirtti.
 
Önceki uyarılarında kara denetimlerinin yanında havadan denetimi de tavsiye ettiklerini hatırlatan Memiş, sürücülerin hata yapma riskini en aza indireceğine inandıkları havadan denetimin sıklaştırılması gerektiğini kaydetti. Memiş, "Türkiye'nin 13 otobanı, 17 uluslararası yolu ve 48 devlet yolunun havadan denetimi çok önemli ve şarttır. Bu sorumluluk, tek başına Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bırakılacak durum değildir.
 
Emniyet Genel Müdürlüğü, karayollarına daha çok denetim ekibi koymalı ve daha çok radarla yollarımızın denetimi desteklenmelidir. Emniyet Genel Müdürlüğü tüm imkânlarını kullanarak, tüm bölünmüş çok şeritli yollarda havadan denetim sistemini de ortaya koyarak, helikopterlerini son 3 günde tüm gün denetime vermeli ve yer bağlantısını sağlamalıdır." diye konuştu.
 
İhsan Memiş, dönüş yolunda özellikle yarın trafikteki yoğunluğun en üst seviyeye çıkacağını belirtti. Daha rahat bir yolculuk için son güne kalınmamasını tavsiye etti. Sürücülere gece yolculuğunu da önermediklerini vurguladı.