Sakarya'nın Pamukova ilçesinde tracking yapmaya çalışan 1'i yabancı 18 amatör dağcı yollarını kaybedince dağda kayboldu. Dağda 20 saat kalan ve donma tehlikesi geçiren dağcılar sivil savunma ve jandarma ekiplerince kurtarıldı.

Edinilen bilgiye göre, İstanbul'dan Sakarya'ya gelen Rota Dağ Spor Kulübü üyesi Zühre Acar (46), Esra Budak (49), Ümran Birdoğdu (56), Perihan Yılmaz (48), Fuat Özdilek (42), Hülya Tiryaki (44), Çiğdem İlgiy (46), Mehmet Şenol (48), Hüseyin Girgin (48), Seçkin Alp (29), Kıvanç Algan (42), Murat Özel (46), Yücel Kılıç (39), Ahmet Parlak (29), Arif Oğuz Altınel (40), Özhan Asef (39), Pelin Baştüfek (45) ve 50 yaşındaki İngiliz Nicola Salman, dün sabah yürüyüş yapmak üzere Pamukova ilçesi Kazımiye Köyü mevkiine çıktı. Amatör dağcılar akşam saatlerinde yolun karla kaplı olması nedeniyle yollarını kaybetti.

Bir süre kendi imkanlarıyla yolu bulmaya çalışan amatör dağcılar başarılı olamayınca jandarmayı arayarak yardım istedi. İhbar üzerine Sakarya Sivil Savunma Müdürlüğü Arama Kurtarma Birliği ekipleri ile jandarma kaybolan dağcıları bulmak için çalışma başlattı.

Ekipler kar nedeniyle kapanan yolda Pamukova Belediyesi'ne ait kepçelerle bölgeye ulaşabildi. Gece 01:00'de başlayan arama çalışmaları sabaha karşı 06:00'da sonuçlandı. Ekipler tarafından donmak üzereyken bulunan 18 dağcı ambulansla Pamukova Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.
Donma tehlikesi geçiren 3'ü kadın 5 dağcı acil serviste tedavi altına alınırken diğer dağcılar müşahade odasında bekletildi. Dağcılar hastanede elektrik ısıtıcılar ve battaniyelerle ısıtılmaya çalışıldı. Dağcılar tedavilerinin ardından taburcu edildi.

Pamukova Kaymakamı Abdullah Demir ile Pamukova Belediye Başkanı Hikmet Ferudun Turan, dağcıları hastanede ziyaret etti.

Dağcılardan Ümran Birdoğdu, CİHAN muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce yürüyüş yaptıkları parkurda karın yolu kapaması nedeniyle yolu şaşırdıklarını söyledi.

20 saati aşkın bir süre dağda kaldıklarını ve donma tehlikesi geçirdiklerini anlatan Birdoğdu, "Biz amatör bir grubuz. Pamukova'ya uzun zamandır yaz kış geliyoruz. Bildiğimiz bir parkurdu. Yolların karla kaplanması nedeniyle yanlış yola girdik. yanlış yolda gittiğimizi geç farkettik. Tekrar geri dönmeye çalıştık ancak hava karardı. Karda fazla hızlı yürüyemedik. Soğuk ve karanlıkta geç kaldık. Bunun üzerine jandarmayı arayarak yardım istedik. 20 saati aşkın bir süre dağda kaldık. Sonunda ekipler bizi kurtardı. benim ayak parmaklarım dondu." diye konuştu.

Hülya Tiryaki isimli dağcı ise 30 santimi bulan karda güçlükle yürüyebildiklerini ifade etti. Çok zor anlar yaşadıklarını dile getiren Tiryaki, şunları söyledi; "Yürüyüş güzel başlamıştı.Ancak yolu kaybedince her şey değişti. Karanlıkta karla kaplı yolda yürümekte zorlandık. Bata çıka bir noktaya kadar gelebildik. Sonra jandarmayı arayarak yardım istedik. Grubun içinde en kötü bendim."

CİHAN