Norveç'in başkenti Oslo'da geçen pazar günü 63 yaşındaki Döndü Tulum rahatsızlandı. Bunun üzerine damadı Fedai Uçarlı ve oğlu Kutluay Tulum ambulans çağırdı. Ambulansın gecikmesi üzerine tekrar telefon edilince eve gelen polis ekipleri ile aile fertleri arasında tartışma çıktı. Polis, Tulum'un oğlu, kızı ve damadını darbederek yere yatırdı ve kelepçeledi. Aile üyeleri polis tarafından dışarıda dövülürken, evde kalp krizi geçiren Döndü Tulum, sağlık ekiplerinin geç müdahalesi nedeniyle hayatını kaybetti.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, olayı yakından takip ettiklerini söyledi. Davutoğlu, "Norveç'te vatandaşımız Döndü Tulum'un maalesef çok acı bir şekilde kaybı, bizi büyük bir teessüre sevk etmiştir” dedi.

'OLAYIN TAKİPÇİSİYİZ'

Bakan Davutoğlu, “Gerek ailesine, gerekse bütün yakınlarına buradan taziyede bulunmak istiyorum. Bütün vatandaşlarımızın hukukunu takip etmek bizim görevimizdir. Bu durumda ise sadece bir vatandaşımızın hukukunu takip etmek değil, bir insan hakları, insani bir durum da söz konusu" diye konuştu.

Davutoğlu, "Burada bir ihmal ve kusurun olup olmadığı konusunun araştırılması için Norveç makamlarına resmen başvurduk. Ankara'da Norveç Büyükelçiliği'ne bir nota verildi, bir girişimde bulunuldu. Oslo Büyükelçiliğimiz de olayı yakinen takip ediyor" dedi.

Öte yandan Tulum'un cenazesi, Türkiye'ye getirildi. Memleketi Samsun'da toprağa verilecek Tulum'un çocukları, hukuki süreç başlatacaklarını belirtti.

Polis bize terörist muamelesi yaptı

Oslo'da Pazar günü kalp krizi geçiren ve polisin çocuklarına kötü muamele yaptığı sırada geç müdahale nedeniyle hayatını kaybeden Döndü Tulum'un (63) cenazesi memleketi Samsun'a götürülmek üzere Türkiye'ye getirildi. Çocukları tarafından THY'nin tarifeli seferiyle dün akşam saatlerinde İstanbul'a getirilen cenaze ile Türkiye'ye gelen Döndü Tulum'un oğlu Kutluay Tulum, havalimanında soruları yanıtladı. Acılarının çok büyük olduğunu ve Norveç'te büyük sıkıntılar yaşadığını belirten Tulum “Dünyanın en zengin ülkesi Norveç ama büyük insanlık ayıbı yapıyor. İnsanlık açısından en fakir ülkesi olduğunu bir kere daha gösterdi. Bize terörist gibi davranarak annemin yaşam hakkını elinden aldılar” dedi.

Tulum, polisleri tehdit edilmesinin gibi bir durumu söz konusu olmadığını da ifade etti. Döndü Tulum'un damadı Fedai Uçarlı ise “Cenazeyi alırken bile zorluk çıkardılar bize. Türk konsolosluğu yardımcı oldu. Hastamız varken polisin bana direk işkence yapması çok kötü. Ambulans zamanında gelseydi annemiz kurutulabilirdi” diye konuştu./yeni şafak