Walt Disney'in asabi ördek karakteri ''Vakvak Amca-Donald Duck'', karakteri, 9 Haziran'da 77. doğum gününü kutlayacak.

Carl Barks tarafından 9 Haziran 1934'te yaratılan mavi gemici üniformalı ördeğin başarısızlık hikayeleri ve yaşadığı sinir krizleri yıllar boyunca izleyenleri kahkahaya boğdu. Maceralarında asabi, kimi zaman da kendine özgü kibirli davranışlarıyla yer bulan Vakvak, pencere açmaya çalışırken adeta cinnet geçiren, yeğenleriyle sık sık takışan, sadece Daisy Duck'tan korkan kimliğiyle izleyicinin sempatisini kazandı.

27 Mart 1901 tarihinde Oregon Amerika'da doğan Carl Barks,İlk olarak Donald'ı yarattı. Donald Duck'ın ilk çizgi filmi ''The Wise Little Hen'' 1934 yılında yayınlandı. Asabi ördek, bu filmde yardımcı rolde oynuyordu. Ancak izleyiciler bu tembel ördeği çok sevdi ve böylece Donald Duck, 1937 yılında solo kariyerine başladı. Şirin ördeğin Walt Disney ile tanışması, ''Donald Duck ve Berber Koltuğu'' adlı macerayla oldu.

Disney'in karakterlerinin çizgi roman hakkını Western Publishing adlı bir şirkete satmasıyla Donald, kendini bir çizgi roman kahramanı olarak buldu. Böylece, ''babası'' Barks da çizgi roman dünyasına yeniden adım attı.

-DONALD DUCK VE AİLESİ-

Carl Barks, 1942 yılında Disney'den ayrıldı. Sebebi ilginçti, şirketin klimaları alerjisini ve sinüzitini azdırıyordu.

Kendi çizgi romanı üzerinde çalışmak isteyen Barks, Lebeck ile el ele verdi. Disney amblemi ile yeni bir dizi çizgi roman yayınlamak isteyen Lebeck ile Barks işe başladı. Bu sırada Vakvak Amca'ya çok sevineceği bir yol arkadaşı geldi; kız arkadaşı Daisy...

Daisy'nin yanı sıra, üç muzır yeğen Cin, Can ve Con da aileye katılınca renkli bir ördek ailesi yaratıldı. Büyükanne Duck, Varyemez Amca ve diğer karakterlerle aile büyüdü. Bu süre içinde Barks, hiçbir hikayeyi imzalamadı. Hikayeleri okuyanlar bir yerlerde iyi bir ördek çizeri olduğunu biliyordu ama kimse onu tanımıyordu. Ta ki Bill Spicer adlı bir Donald hayranı ilk kez onun ''gizli ördek çizeri'' olduğunu anlayana kadar...

İlk hayran mektubunu gönderen Spicer'ın bu mektubuna rağmen şirket Barks'ın kimliğini gizli tuttu. Bu durum 1960'ların başına dek sürdü.

30 Haziran 1966... Carl Barks artık ördek çizmeye son verdi ve yerini kendi stilini benimseyen genç çizerlere bıraktı. Ancak, çizmeyi bırakmayan Barks, değişik hikayelere imza atmayı sürdürdü.

Vakvak Amca'nın çizeri Carl Barks, 25 Ağustos 2000'de 99 yaşında gözlerini bu dünyaya kapatırken, arkasında onlarca şirin çizgi roman karakterini bıraktı.

-ÜNLÜLER BULVARINDA YILDIZ-

İzleyiciler 75 yıl boyunca Donald Duck'ın pek çok tecrübesine gülerek şahit oldular. Bu zamanda Vakvak amca, birçok iş kolunu denedi ancak hiçbirinde başarı yakalayamadı. Başı sürekli evinden yiyecek kaçırmak isteyen sincaplarla ve karıncalarla derde girdi.

Asabi ördeğin, Hollywood'daki ünlüler bulvarında bir yıldızı ve hatta bir de Oskar Ödülü var. Beceriksiz, asabi ve tembel de olsa bu onun bir dünya yıldızı olduğu gerçeğini değiştirmiyor.