Global mali krizin ardından, batan borçluların kredilerini tahsil edemeyen Rus banklarının, çiftlik hayvanlarından iç çamaşırlarına kadar teminat olarak gösterilen pek çok varlığı tahsil etmek zorunda kaldıkları belirlendi.
Rusya"nın önde gelen kredi veren kurumlarından OAO National Reserve Bank"ın, bir müşterisinin 40 bin 450 domuzuna el koymak istediğinde domuz gribi nedeniyle sağlık yetkililerinin engellemesiyle karşılaştığı ifade edildi. Bankanın sahibi Rus milyarder Alexander Lebedev, mahkeme kararı ile domuzları almak istemelerine karşın 3.5 milyon dolar kredi borcu olan domuz çiftliği sahibinin yerel sağlık yetkililerinden karantina kararı aldırdığını söyledi. Diğer garip teminatlar arasında Wild Orchid isimli iç çamaşırı firmasının sütyenleri ve Mosmart gıda zincirinin ürünleri, alkol tesisleri ve Dinamo Moskova futboltakımının stadyumunu inşa eden firmanın hisseleri olduğu belirlendi. Alfa Bank yöneticilerinden Vladimir Tatarchuck, içinde bulundukları durumu, “Biz ne süt sağmayı, ne yol yapmayı, ne de metal eritmeyi biliyoruz” diye özetledi. Moody"s, Rus bankalarının ödenmeyen kredilerinin yıl sonunda yüzde 20"ye ulaşabileceğini açıkladı.

110 milyar dolar
Rus ekonomisinin üçüncü çeyrekte yüzde 0.6 büyüme kaydetmesine rağmen, bankaların geri ödenmeyen kredileri nedeniyle Rusya"nın birkaç yıl daha sıkıntı yaşamaya devam edeceği belirlendi. Dünya ülkelerinin ekonomik durumunu gösteren bir rapora göre, Rus bankalarının global anlamda yüksek risk taşıdıkları ortaya çıktı. Problemli kredilerin yıl sonuna kadar bankalara yüzde 25 oranında zarara neden olup 110 milyar dolar seviyesine yükseleceği kaydedildi. Vladimir Tatarchuck “Biz finans profesyonelleriyiz ve yaptığımız iş bu. Bu nedenle pazarlamacılıkla işimiz yok. Elimize geçen malları bir an önce satmak istiyoruz” yorumunda bulundu. Bankacılar ayrıca, zararlarının çoğalmasının önüne geçmek için gerekirse bu işlere girebileceklerini de dile getirdi. Rusya"da devlet tarafından yönetilen ve ülkenin kredi veren en büyük iki bankası olan Sberbank ve VTB Group"un, müşterilerini sıkıştırma konusunda daha esnek davrandığı çünkü bu zor zamanda vatandaşlarına karşı daha anlayışlı bir tavır sergilediği belirlendi. Bankaların sermaye desteğinin azalması nedeniyle riskli varlık sayısının arttığı belirtildi. / hürriyet