Dünya üzerinde Meksika'dan başlayıp çeşitli ülkelere yayılan domuz gribin ciddi boyutlara ulaştığını ifade eden Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, "Dünya Sağlık Örgütü bu hastalığı oluşturan virüsün klasik domuz gribinden biraz daha farklı yeni bir virüs olduğunu ve insandan insana bulaştığı bildirilmiştir. İngiltere ve İspanya'da da vakalar olup çalışmalar süreklidir" dedi.
Hastalığın grip etkeni ile benzer özelliklere sahip olduğu belirten Dr. Tırpancı, “Hastalığın buluşma yolu ve belirtileri de benzerlik göstermektedir. Bunlar ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, genel vücut ağrısı, halsizlik ve bitkinlik şeklindedir. Bazı vakalarda kusma ve ishalde mevcuttur. İnsandan insana bulaşan, yakın temas, hastalığı taşıyanlarla aynı ortamı paylaşmak önemli rol oynamaktadır. Solunum yoluyla bulaşan tüm hastalıklar için olduğu gibi başta sabunla el yıkama gibi kişisel hijyen önlemlerini uygulamak son derece önemlidir. Grip belirtileri görüldüğünde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir” diye konuştu.
Son dönemde hastalığın görüldüğü Meksika, ABD, Kanada ve İspanya gibi ülkelere gidenlerin hastalık belirtileri varsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmasını isteyen İl Sağlık Müdürü Tırpancı, şunları söyledi: “Genel olarak kişisel temizlik önlemlerinin alınması, kalabalık ve havasız ortamdan mümkün olduğunca kaçınılması gerekmektedir. Zorunlu hal dışında salgının olduğu bölgelere yapılan seyahatler engellenmelidir. En etkili önlem el yıkamadır. Öksürürken ya da hapşırırken ağız ve burnunuzu tek kullanımlık mendille kapatmak ve mendili atmak önemlidir, daha sonra eller sabunla yıkanmalıdır. Alkol bazlı el dezenfektanları kullanılabilir. Ayrıca bol sıvı gıda tüketilmeli, iyi beslenmeli ve dinlenmeye dikkat edilmelidir"
Henüz ülkemizde böyle bir vakaya rastlanmadığının altını çizen Tırpancı, “Ülke ve il olarak daha önce yaşanan olası kuş gribi vakalarından dolayı bu tür vakalar için de her türlü malzeme ve ilaç stoku tamdır ve gerekli tüm önlemler alınmıştır" şeklinde konuştu.