Aydın’da yaklaşık 30 bin dekar alanda yetiştiriciliği yapılan domateste geçtiğimiz yıllarda görülen hastalıklar büyük zarar oluşturmuştu. Bu yıl Mayıs ayında seyreden iklim şartları domates mildiyösü hastalığına zemin oluşturdu. Haziran ayında da sıcaklığın yükselmesine karşın yağışların sık aralıklarla devam etmesi domates mildiyösünün yeni enfeksiyon oluşturmasına neden oldu.
Aydın Valiliği’nden konu ile ilgili yapılan açıklamada domates mildiyösü hastalığının ilk olarak 11 Mayıs’ta İncirliova’da tespit edildiği kaydedilirken, “İncirliova ilçemizde tespit edilmesiyle birlikte kontrollerini sıklaştırmış, hastalığın izlenmesi ve kontrol altına alınması amacıyla çalışmalarını hızlandırılmıştır. Bu amaçla Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü uzmanları, Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü öğretim görevlileri ve İl Tarım Müdürlüğümüz teknik elemanları ile birlikte bütün domates üreticilerimizin arazileri dolaşılmış, mildiyö tespitleri yapılmıştır. Uzman ekiplerimiz tarafından verilen gerekli uyarı ve mücadele eğitimlerinin sonucunda gereğini yapan üreticiler hastalıkla mücadelede başarı sağlamıştır” denildi.
Açıklamada, hastalıkla ilgili 13 Mayıs’ta Aydın’ın tüm ilçelerindeki uzman teknik elemanlarla birlikte toplantı düzenlendiği belirtildi. Aydın İl Tarım Müdürü Muhsin Temel domates mildiyösü ile ilgili arazi çalışmalarına bizzat kendisi katılırken, Dalama Belediye Başkanı Nihat Aktakka, ve İl İlçe Tarım Müdürlüğü’nün teknik elemanları ile birlikte Dalama, Kırıklar, Gödrenli. Alanlı, Karahayıt, Yeniköy ve Yenipazar’da domates dikili alanlarda incelemelerde bulundu.
İl Tarım Müdürlüğü ekipleri domates mildiyösü ile ilgili Aydın’da yapılan çalışmaları, hastalık seyir durumunu, hasar tespitini kapsamlı bir rapor haline getirerek Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na sundu.
Aydın Valiliği’nden hastalık ile ilgili yapılan açıklamada; “Söz konusu hastalığın gerek İlimiz tarımsal ekonomisine vermiş olduğu kaybın düşürülmesi, gerekse domates üreticilerimizin mağduriyetinin en aza indirilmesi amacıyla İl Tarım Müdürlüğümüz çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir” ifadeleri kullanıldı.