Trakya Üniversitesi (TÜ) Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kaplan, prostat kanserinde erken teşhisin hayat kurtardığını söyledi.

Prostat kanserinin yaşla beraber görülme sıklığı artan bir kanser türü olduğunu ifade eden Kaplan, şöyle devam etti:
“Prostat kanseri genellikle 50 yaş üstü erkeklerde görülüyor. Ailesinde prostat kanseri olan varsa görülme olasılığı daha yüksek ortaya çıkıyor. Ayrıca, hayvansal yağ ve kırmızı et tüketimi, kırmızı etlerin yüksek ısıda pişirilerek tüketimi (mangal gibi) prostat kanserinin görülme sıklığını artırıyor. Akdeniz tipi zeytinyağlı yiyecek tüketenlerde ise daha az görülüyor.

Türkiye'de 2008-2009 yılları arasında yapılan ve Üroonkoloji Derneği'nin koordine ettiği 'Prostat Kanseri İnsidans Çalışması' ön raporuna göre, Türkiye'de erkeklerde görülen kanserler arasında prostat kanseri, akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer almaktadır.”

50 YAŞ ÜSTÜ ERKEKLERDE YILLIK MUAYENE ÖNEMLİ

50 yaş üzeri erkeklerin yılda bir kez prostat muayenesi yaptırmasının önemine dikkati çeken Kaplan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İdrar yapmada zorlanma, idrar akımında azalma prostat kanserinde hastaların şikayetleri arasındadır. Ancak, belirti beklemeden 50 yaş üzerinde her erkeğin yılda bir kez kanda Prostat Spesifik Antijen (PSA) düzeyine baktırması ve prostat muayenesi yaptırması gerekmektedir.

Bu değerlendirmeler sonucunda anormal bulguya rastlanırsa doku örneklemesi yapılmalıdır. Ailesinde prostat kanseri olan kişide prostat kanseri olma olasılığı normalden 5 kat daha fazladır. Bu kişiler 40 yaşından sonra muayenelerine başlamalıdırlar.”

DOMATESİN PROSTAT ÜZERİNDEKİ OLUMLU ETKİSİ

Domatesin içerdiği bazı maddeler nedeniyle prostat üzerinde olumlu etkileri olduğunu da vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kaplan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Prostat kanserine karşı bazı gıdaların geciktirici ya da önleyici olduğu söylenir. Bunlardan laboratuvar incelemeleriyle kanıtlanmış olanı domatestir. İncelemelerde domatesin içerisindeki antioksidan özelliği olan 'likopen' maddesinin prostat hücrelerini baskı altına alan bir özelliği olduğu bilinmektedir. Pişirilmiş ve sos olarak kullanılan domatesin olumlu etkisi olduğu bilinmektedir. Ancak bu 'domates yiyin prostat olmayın' demek anlamına gelmez.” / hürriyet