Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, domates fiyatlarındaki artışın Ekim ayı sonundan itibaren düşebileceğini belirterek, “Seralarda şu anda üretim hazırlığı yapılıyor. Seralar üretime geçince bu ayın sonuna doğru aradaki fark da ortadan kalkar” dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarım ve Kredi Kooperatifleri ve Vodafone Türkiye işbirliğinde yürütülün “Vodafone Çiftçi Kulübü” programının ikinci adımının atıldığı Diyarbakır"da konuşan Eker, gündemdeki konulara ilişkin soruları da yanıtladı.

-BAKTERİLİ ET KONUSU-


Tarım Bakanlığı"nın yaptığı denetimler sonucunda bazı markalarda çıkan “bakterili et” haberleriyle ilgili konuşan Eker, bunların rutin denetimler olduğunu, arada olumsuz örnekler çıkabileceğini ve bu denetimlerin AB standartlarının bile üzerinde olduğunu söyledi. Gıda konusunda yılda 350 bin denetim yapıldığı bilgisini veren Bakan Eker, “Tüketiciler endişe etmemeli” tavsiyesinde bulundu. Eker, “Avrupa"da pişmiş ette bu denetimler yapılırken, biz çiğe ette yapıyoruz. Bunlar normal. Biz bu çıkan oranları minimuma indirmek için çalışıyoruz. Yeri geldiğinde ceza verilmesi, üretim izninin iptal edilmesi ve savcılık soruşturması gibi uygulamalar yaptık. Yapıyoruz” dedi.

-ET FİYATLARI ORTA VE UZUN VADEDE DENGELENİR-

Et fiyatlarına ilişkin de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mehdi Eker, fiyatların akşamdan sabaha oynamayacağını, böyle bir şeyin olmasının da sağlıklı olmadığını savundu. Besiciliğe yönelik 1,5 ayda 800 milyon TL"ye yakın faizsiz kredi kullandırdıklarını açıklayan Eker, bu durumun yüz binlerce hayvanın besiye girmesi demek olduğunu vurgulayarak, “Kısa vadede tüketici için önlemlerimizi aldık. Orta ve uzun vadede fiyatların dengelenmesini bekliyoruz” dedi.

-EKİM SONUNA DOĞRU FARK ORTADAN KALKAR-

Domates fiyatlarındaki artışın da Ekim ayı sonundan itibaren düşebileceğini belirten Bakan Eker, “Domatesteki fiyat artışı üretici ile tüketici fiyatı arasındaki farktan kaynaklanıyor. Ticari faaliyetiyle ilgili oradaki bir takım aksaklıklar. Antalya"da tarladaki domatesin fiyatı 2.10, 2.20 iken, markette 3, 3.5 TL. Bunun tarımsal üretimle doğrudan bir ilişkisi yok. Bu yıl domates üretimi, geçen yıla göre çok büyük bir düşüş kaydetmedi. Bir miktar açıkta tarlada yetiştirilen domates ile aşırı sıcaktan dolayı üretim zarar gördü. Bütün mesele bu. Bu ayın sonuna doğru seralar üretime geçince ki şu anda üretim hazırlığı yapılıyor. O gidince aradaki fark da ortadan kalkar.”