Piyasalarda birçok belirsizlik olmasına karşın, yatırımcılar sadece bir noktada uzlaşıyor: "Dolar satın..."

ABD ekonomisindeki gelişmeler uzun süredir dolar üzerinde baskı yaratıyor. ABD ekonomisinde resesyon yaşanabileceğine ilişkin tahminler, zayıf gelen veriler, konut sektöründeki sıkıntılar ve sonuç olarak FED'in faiz indirim sürecine başlaması, dolarda daha önce hiç yaşanmamamış gelişmelerin tecrübe edilmesine neden oluyor. Dolar nerdeyse tüm dünya para birimleri karşısında değer kaybederken, yatırımcılar oluk oluk dolar satıyor, euro veya gelişmekte olan para birimlerine yatırım yapıyor. Durum öyle bir hal aldı ki; neredeyse her gün doların euro karşısında yeni bir dip yaptığı haberi geliyor...

Dolardaki düşüş bir yandan devam ederken, diğer taraftan umutlar da giderek kırılıyor. ABD'den gelen her tür zayıf veri ve FED'in faiz indirimine devam edeceğine yönelik tahminler, dengeyi euro lehine bozuyor. Bir başka ifade ile herkes, farklı nedenlerle aynı şeyi yapıyor, dolar satıyor...

"HERKES DOLARIN KARŞISINDA"

Reuters'ta James Saft imzası ile yayınlanan makalede, konu ile ilgili Dennis Gartman'ın görüşlerine de yer verildi. Piyasanın duayenlerinden olan Gartman, piyasadaki onlarca yıllık tecrübesine karşın hiç böyle bir durumla karşılaşmadığını belirtti. "Bunca yıldır piyasada işlem yapıyorum ama asla dolara karşı herkesin bu kadar birlik olduğunu görmedim" ifadesini kullanan Gartman, dolar aleyhine oluşan bu yoğun havanın kendisini şok ettiğini kaydetti.

Dolara karşı tepkinin son bir örneği de cuma günü görüldü. ABD'de açıklanan istihdam rakamları beklenenden iyi gelmesine ve ekonomide olumlu bİr gelişmeye işaret etmesine karşın dolar düşüşten yine kaçamadı. Cuma günü euro dolara karşı yeni bir rekor kırarken, 1.45 seviyesinin de üzerini gördü.

Yatırımcılar ABD'den gelen olumlu haberlere gözlerini kaparken, euronun tarafını tutmaya devam ediyor. Bunun bir göstergesi de Merrill Lynch'in Pain Endeks olarak isimlendirdiği endeks. Para birimlerindeki hareketlerle fonların performansını değerlendiren ve yatırımcıların hangi yatırım araçlarında pozisyon aldığına dair ipuçları veren endeks, dolara karşı tarihinin en yüksek seviyesine çıktı. Endekse göre dolara karşı pozisyon alanların sayısı rekor düzEye ulaştı.

G10 FX'in başındaki isim olan Steven Englander, "piyasa hiç olmadığı kadar doların karşısında" derken, hızlı bir şekilde pozisyon alındığına da dikkat çekti.

RGE Monitor Yönetim Kurulu Başkanı Nouriel Roubini, doların değer kaybının devam edeceğini ve yüzde 10'luk bir düşüş potansiyeli daha bulunduğunu belirtiyor. FED'in de faizleri yüzde 3'e kadar çekeceğini düşünen Roubini, ABD tarihinin en büyük konut krizinin yaşandığını savundu.

Gartman da Roubini'nin düşüncelerini onaylıyor. Ekonominin uçurumun kenarına gelmiş olabileceğini kaydeden Gartman, konuttaki arz fazlasının ülkeyi zora sokabileceğini ve FED'i faizlerde dramatik bir düşüşe sürükleyebileceğini belirtiyor. Gartman'a göre FED faizleri yüzde 2.5 veya yüzde 3'e indirebilir.

Hürriyet