Almanya'da Hıristiyan Demokratların bölgesel seçimlerde kendi kalelerinde oy kaybetmeleri, Avrupa para birimi euroyu zayıflattı. Çünkü euroya para birimi olarak varlığını sürdürmesi için en büyük desteği veren Almanya Başbakanı Angela Merkel'in partisinin oyları kendi kalesinde azaldı. Aslında bu Türkiye için de iyi bir haber.

Çünkü Merkel Türkiye'nin tam üyeliğine karşı çıkıyor. Gitmesinde fayda var. Peki Merkel niye kaybetti? Hıristiyan Demokratların 60 yıldır yönettiği Baden-Württemberg eyaletinde bu defa Yeşiller ve Sosyal Demokratlar yüzde 47 oranında oy alırken, Hiristiyan Demokratlar yüzde 44 oranında kaldılar. Seçimlerde Japonya'da yaşanan nükleer reaktör faciasının önemli rol oynadığı ve nükleer reaktörleri istemeyen seçmenin Yeşiller'e oy verdiği ileri sürülüyor.

Peki Almanya bölge seçimleri sonucu euro, Amerikan Doları karşısında ne kadar değer kaybetti? Amerikan Merkez Bankası'nın yeni tahvil almayacağını açıklaması ve Almanya bölgesel seçimlerinin sonuçlarının hemen ardından euronun Amerikan Doları karşısındaki kaybı yüzde 1 seviyesine yaklaştı. Gelelim euro/dolar paritesindeki değişmenin Türk parasına olan etkisine...Doların, euro karşısında değer kazanması, Türk parasının da dolar karşısında bir miktar değer kaybına neden oldu. Dün Merkez Bankası ortalama dolar alım fiyatı 1.5606 seviyesinden gerçekleşti.

Peki dolar bundan sonra Türk parası karşısında nasıl bir gelişme gösterecek?

Merkez Bankası'nın mevcut munzam karşılıklarını yükseltmesine rağmen Amerikan Doları'nın fiyatı yükselmiyor. Türk parası, munzam karşılıklar yükselmesine karşın değer kazanma eğilimini sürdürüyor. Bunun nedeni Türkiye'ye olan döviz girişine bağlanabilir. Çünkü son üç ay içerisinde Merkez Bankası döviz rezervleri 80.1 milyar dolardan 85.7 milyar dolara yükseldi. Ayrıca döviz mevduat hesapları da son üç ay içerisinde 4 milyar dolar çoğaldı.


Demek ki kredi hacminin munzam karşılık yoluyla kısılmasına rağmen, TL'nin değer kazanması, dövizlerin bozdurulduğu tezini açığa düşürüyor. Bu tezin de pek akılcı olmadığını bize gösteriyor. O halde tek alternatif izah, döviz girişinin çoğalması olarak karşımıza çıkıyor. Anlayacağınız, munzam karşılık yoluyla kredi hacminin sıkıştırılmasına rağmen Türkiye'ye döviz girişi sürüyor ve Türk parası değer kazanmaya devam ediyor.


Gelelim Merkez'in döviz rezervlerinin çoğalmasına... Merkez Bankası döviz rezervlerinin artması da spekülatif ataklara karşı bir güvence oluşturuyor. Bu güvence de Türk parasının değerlenmesine neden oluyor.

Peki bu durumda cari açık sorunu nasıl giderilecek? Çünkü görülüyor ki, toplam talebi kısmak için kredi miktarını azaltmak tek çözüm olamıyor. O halde döviz kurunun cari açığı daraltıcı biçimde kullanılması için tedbir almak gerekiyor. Aksi takdirde cari açık istenilen düzeye indirilemeyecek ve bir sorun olmaya devam edecek