Uluslararası Para Fonu (IMF) ile ara verilen görüşmelere yeniden başlanacağı haberinin ardından IMF'nin kaynaklarının arttırılmasıyla birlikte Türkiye-IMF anlaşmasının kaynak bakımından piyasa beklentisinin üzerinde olma ihtimali ve global piyasalardaki olumlu havaya paralel dolar güne 1.58 TL'nin altında başlarken gösterge faiz yüzde 13.50 bileşiğin hafif üzerinde.

Hazine'nin bugün düzenleyeceği TÜFE'ye endeksli tahvilin yeniden ihracı ihalesi takip edilecek. ABD Başkanı Barack Obama Türkiye ziyaretine başlarken bankacılar ABD ile Türkiye'nin ilişkilerinin gelişmesine piyasanın her zaman için olumlu tepki vereceğini vurguladılar.

Bankalararası piyasanın Cuma günü spot kapanışında 1.5910 TL olan en iyi dolar alış kotasyonları bugün ilk işlemlerde 1.5760 TL seviyesine gerilerken, bu verilere göre lira Cuma günü spot kapanış seviyesine göre güne yüzde 0.95 primli başladı.

İstanbul serbest piyasada da dolar 1.5820, euro 2.1380 liradan güne başladı.

Kapalıçarşı'da 1.5760 liradan alınan dolar 1.5820 liradan satılıyor. 2.1330 liradan alınan euro'nun satış fiyatı ise 2.1380 lira olarak belirlendi.

Serbest piyasada dün kapanışta doların satış fiyatı 1.5940 lira, euro'nun satış fiyatı ise 2.1370 lira olmuştu.

ABD borsaları, Cuma günü ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'nin açıklamaları ve teknoloji ve bilişim şirketi Research in Motion'ın açıkladığı olumlu bilanço rakamlarının ardından 8,000 seviyesinin üzerinde kapandı. Dow Jones endeksi ise 1933'ten beri en iyi dört haftalık yükseliş trendini yakaladı.

IMF-Türkiye görüşmelerinin yeniden başlayacağına ilişkin gelişmelerin ve Başbakan Erdoğan'ın bu ay içerisinde IMF heyetinin davetine ilişkin gelişmelerin etkisiyle piyasada dolar/TL'yi 1.6 seviyesinin altına gelindiğini hatırlatan Finansbank Ekonomik Araştırmalar tarafından yayımlanan ekonomi notunda, "İyi haberler piyasada büyük oranda fiyatlanmış olsa da devam eden günlerde hâlâ bir miktar pozitif sürprizlere yer olabilir, beklenen IMF anlaşmasının maddi büyüklüğü burada rol oynayabilir" denildi.

IMF ile 20 ila 40 milyar dolar aralığında kaynak içermesi beklendiği ancak piyasada bu aralığın en alt bölümünün fiyatlandığı vurgulanan not şöyle devam etti: "Geçen hafta IMF kaynaklarında yapılan artışın ardından anlaşmanın içerebileceği kaynağın 40 milyar dolara yakın olma ihtimali arttı ve bu piyasaya güçlü bir dürtü yaratabilir" denildi.

ABD Başkanı Barack Obama, göreve başlamasının ardından gerçekleştirdiği ve sekiz gün süren ilk uluslararası ziyaret programı kapsamında Türkiye'ye geldi. ABD'nin Türkiye'nin laik ve müslüman kimliğini tanıdığını gösteren ziyaret kapsamında Washington yönetimi, Türkiye'den İran ve Afganistan politikalarına destek isteyecek.

TÜFE İHALESİ

Hazine bugün 14 Ağustos 2013 vadeli TÜFE'ye endeksli tahvili yeniden ihraç edecek. Öte yandan Hazine yarın biri yeni gösterge tahvil olmak üzere iki ihale ile daha düzenleyecek. Nisan ayında piyasada 7.8 milyar lira itfa yapacak olan Hazine aynı dönemde iç piyasadan 6.4 milyar TL borçlanma hedefliyor.

İhaleler öncesi Mart ayı enflasyon verilerine dikkat çeken HSBC Stratejisti Fatih Kereseci, "Mart ayı enflasyon rakamlarının beklentileri aşmasına rağmen çekirdek göstergeler itibariyle olumlu karşılanması, Hazine'nin bugün ve yarın düzenleyeceği borçlanma ihaleleri öncesinde faizlerdeki aşağı yönlü baskıyı destekliyor. Gösterge bileşik faizin yüzde 13.5 civarına gerileyip bu seviyeden dengeleneceğini düşünüyoruz. Dolar/TL kurundaki düşüş eğilimi bugün de sürebilir. Euro/dolar paritesindeki yükseliş de bu eğilimi

SABAH