Çin'de bankaların zorunlu karşılık oranlarının yükseltilmesi kararının yürürlüğe girmesi, global piyasalarda riskten kaçışı tetikleyince kur ve faiz güne yükselişle başladı.

Bankacılar bugün Merkez Bankası'nın açıklayacağı yılın ilk enflasyon raporu ve Hazine'nin ilk kez düzenleyeceği 10 yıllık tahvil ihalesinin izleneceğini söylediler.

Bankalararası piyasanın dünkü spot kapanışında 1.4855/1.4885 lira seviyesinde olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonu, bu sabah ilk işlemlerde 1.4950/1.4980 seviyesindeydi. Aynı saat itibariyle euro/dolar paritesi 1.4075 seviyesinden işlem görüyordu.

İstanbul serbest piyasada da dolar 1,4970, Euro 2,1110 liradan güne başladı. Kapalıçarşı'da 1,4900 liradan alınan dolar 1,4970 liradan satılıyor. 2,1010 liradan alınan Euro'nun satış fiyatı ise 2,1110 lira olarak belirlendi.

Serbest piyasada önceki kapanışta doların satış fiyatı 1,4880 lira, Euro'nun satış fiyatı ise 2,1050 lira olmuştu.

"Güne başlarken Çin kaynaklı haberlerin küresel risk iştahı üzerinde belirleyici olduğunu görüyoruz." diyen HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, "Çin kaynaklı endişelerin gün boyunca piyasalar üzerinde endişe unsuru yaratacağını, gün içinde açıklanacak olan makro ve mikro ekonomik verilerin piyasaların yönü üzerinde etkili olacağını tahmin ediyoruz" dedi ve ekledi:

"Türkiye cephesinde bugün Hazine'nin düzenleyeceği 10 yıl vadeli tahvil ihracı ile TCMB'nin açıklayacağı enflasyon raporu önemli olacak. Küresel risk iştahında bu sabah bozulma olmaması durumunda ihalenin beklentilerin de ötesinde başarılı geçeceğini düşünüyorduk. Ancak, mali piyasalardaki mevcut görünüm borçlanma maliyetini beklentilerin biraz üzerine, satış tutarını ise altına çekebilir. TCMB'nin enflasyon raporundaki genel duruşun son PPK toplantısından çok farklılık göstermeyeceğini, bu nedenle de piyasalar üzerinde çok belirleyici olmayacağını düşünüyoruz. Dolardaki değer kaybı dolar/TL kurunu bugün 1.50'li rakamlara itebilir. Ancak, bu seviyenin kalıcı olmayacağını ve kısa vadeli satış fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz. Gösterge bileşik faiz düne göre 10-15 baz puan civarında artış gösterebilir."

Tahvil/bono piyasasında Cuma günü spot kapanışta yüzde 8.82, valörlüde yüzde 8.83 olan 16 Kasım 2011 itfalı yeni gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 8.92/8.82 seviyesindeydi./HT