Doların son 7 Haziran 2015 seçimlerinin ardından geçen 5 aylık süreç içerisinde 2.60’tan 3.03’e yükselmesi, telefon satıcılarını da etkiledi. Günde ortalama 20 satışın yapıldığı bir telefoncuda, fiyatların dolara bağlı olarak yükselmesi nedeni satış oranı yüzde 75 oranında düştü. Vatandaşlar yeni telefon almakta zorlanırken, mevcut telefonları ile idare etmeye çalışıyor. Alım satım yapamayan ikinci el telefon dükkanları da günü telefon aksesuarları satarak geçiriyor.

"VATANDAŞLAR ELİNDEKİ TELEFONU SATMIYOR"

Ayber iletişim işletmecisi Berat Metin, seçimlerin ardından ortaya çıkan belirsizliğin birçok yerde olduğu gibi kendilerini de etkilediğini söyledi. Dolardaki artışın satışlarına olumsuz yansıdığını belirten Metin, sıfır telefon satışlarının neredeyse durma noktasına geldiğini, ikinci el satış oranlarının ise yüzde 80 oranında düştüğünü ifade etti. Metin, "4-5 ay öncesinde normal denecek şekilde satışlarımız oluyordu. Seçimden sonraki belirsizlikle beraber doların yükselmesi bizi olumsuz etkiledi. Sıfır telefon satışlarımız durdu. İkinci el telefon fiyatları yine doların artışına bağlı olarak arttı. Vatandaşlar elindeki telefonu satmıyor. Fiyatların yüksekliği sebebi ile yeni telefonda almıyor. Bu nedenle ikinci el telefon alım satışlarımız da büyük oranda azaldı" dedi.

Mega Shop işletmecisi Azad Öztür de, işlerinin azlığından yakındı. İş yerini kısa bir süre önce açtığını dile getiren Öztürk, telefon alım satımlarının durduğunu söyledi. Müşterilerin çoğunun sadece fiyat sorduğunu aktaran Öztürk, "Dolardaki önlenemez artış bizi de vurdu. Geçmişe oranla satışlarımız çok düştü. Vatandaşlar telefon almıyor, fiyatlarını soruyor. Ellerindeki telefonu da satmıyorlar yeni bir telefon alamadıkları için. Gün içerisinde ancak telefon kapları, kırılmaz ekranlar, batarya ve şarj aleti satabiliyoruz" diye konuştu.(IHA)