Yunanistan'a sağlanacak yeni yardım paketine ilişkin belirsizliğin Brüksel'de yapılacak Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısıyla birlikte sonra ereceği beklentinin risk iştahını ve gelişmekte olan ülke para birimlerine ilgiyi artırmasıyla dolar/TL 2 Eylül 2011'den beri en düşük seviyesini gördü.

Dolar/TL Yunanistan yardım paketinin bugün onaylanacağı beklentileriyle 1,74 seviyesinin altına indi. Bankalararası piyasada dolar 1,7310 TL'ye kadar geriledi.

Bir bankanın döviz masası müdürü, "Bugün test edilen 1,74 seviyesi son dönemde en önemli teknik seviyelerden biriydi. Daha önce altı kez test edilmiş ancak kırılamamıştı. Dolar/TL'de uzun süredir işlem gördüğümüz 1,7400-1,7750 bandının aşağı yönlü kırılmasıyla 1,71'li seviyeler de hedefte artık. Daha fazla düşüş için yine de yurtdışı başta olmak üzere dışarıda AB krizi ve dünya ekonomisi ile ilgili yeni gelişmeler içerde ise TCMB takip edilecek" dedi ve ekledi:

"TCMB'ye olan güven artıyor. Bunun da desteğini ara ara görebiliyoruz. TL bazen gelişmekte olan ülkelere göre olumlu yönde ayrışıyor. Bugün için bakarsak olumlu yada olumsuz büyük bir farklılık yok ancak yıl başından bugüne bakarsak bunu daha iyi görebiliriz."

Dolar/TL daha önce 27 Ekim'de 4 ve 7 Kasım'da 2, 8 ve 9 Kasım'da 1,74 seviyesine aşağı yönlü yaklaşmış ancak hiçbirinde bu seviyeyi ve/veya altını test edememişti.

Yunanistan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, ülkesine sağlanacak yeni yardım paketine ilişkin teknik konuların halen görüşüldüğünü, ancak belirsizliğin Brüksel'de yapılacak euro bölgesi maliye bakanları toplantısıyla sona ermesini beklediğini söyledi. Venizelos yaptığı yazılı açıklamada, "Ne Yunanistan ne de euro bölgesinin çıkarına olan uzun süreli belirsizliğin bugün sona ermesini bekliyoruz" dedi.