Dolar içeride 1.6250 TL'ye kadar yükseldi, sonra 1.62 TL'nin altına geldi. İMKB ise yaklaşık yüzde 1.5'lik düşüşle mart ayından beri ilk defa 60 bin puanın altını gördü.
 
Güne alım eğilimi ile başlayan dolar 1.6150 TL seviyelerine kadar çıktıktan sonra yönünü aşağı çevirip 1.6070-1.6080 TL seviyelerinde dengelenmişti. Ancak sonrasında tekrar dolar alımlarının etkili olduğu izlendi.
 
Dolar öğleden sonra gelen alımlarla 1.6250 TL'ye çıkarak Nisan 2009'dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Sonrasında ise 1.62 TL'nin altına gelerek dengelendi.
 
Dolar saat 16.10 itibariyle 1.6150 TL'den el değiştiriyor. 
 
Uzmanlar, doların içerideki yükselişinde cari açık kaynaklı endişelerin de önemli rol oynadığını düşünüyor.
 
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) de ise yüzde 1.5'i aşan kayıplar görülüyor. İMKB bu gerilemeyle Mart ayından beri ilk kez 60 bin puanın altına da gelmiş durumda.
 
YÜKSELİŞİN NEDENİ CARİ AÇIK ENDİŞELERİ
 
Global Yatırım Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, hurriyet.com.tr'ye yaptığı değerlendirmede, dolardaki yükselişin esas nedeninin cari açığa ilişkin endişeler olduğunu söyledi. Aynı anda ABD'de 2008 yılından bu yana en yüksek seviyesine çıkan çekirdek enflasyonun da rahatsızlık yarattığını belirten Uskuay, şöyle konuştu:
 
"Piyasada yabancıların borsadan çıkıp dolara geçtiğini ve pozisyon değiştirdiğini görüyoruz. Türkiye'nin artan cari açığı ve buna alınacak önlemler ile ilgili endişeler dolara alım getiriyor. Ayrıca turizm sezonuna girmiş olmamıza rağmen döviz girişi de istenen düzeyde değil. Burada Merkez Bankası belki döviz alım ihalelerini kaldırmak veya miktarı azaltmak yolu ile piyasaya müdahale edebilir".
 
FED TOPLANTISI ÇOK ÖNEMLİ
 
Önümüzdeki hafta çarşamba günü FED'in yapacağı toplantının çok kritik olduğuna işaret eden Uskuay, "Önemli olan şu: FED para politikasında gevşetici adım atacak mı atmayacak mı? Bence büyümeyi ön planda tutarak parasal genişlemeye devam edecek ve piyasayı rahatlatacak. O zaman dolar/TL'de de düşüşler görmeye başlayabiliriz. Ama çarşamba gününe kadar kurlarda önemli bir gerileme beklemiyorum" dedi.
 
FAİZ BİR YILIN ZİRVESİNDE
 
Piyasadaki harekete paralel olarak gösterge tahvilin faizi de yüzde 9.18'i görerek son bir yılın en yükseğine çıktı.
 
Faizdeki hareketi değerlendiren, Turkish Bank Hazine Müdürü Aslı Öğütücü, "Faizin yükselmesinde birkaç tane etken var. Bir miktar yabancı hareketi piyasada belirleyici oluyor. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde de genel bir gerileme var. İçeride de cari açığa karşı alınan önlemlerin bankaların likiditelerine etkisi de endişeyle bekleniyor. Diğer taratan faiz artışı yönünde baskıların arttığını da görüyoruz" dedi.
DOLAR EURO KARŞISINDA DA YÜKSELİYOR
 
Dolar, Yunanistan'daki borç krizinin, Kıta'daki diğer ülkelere de sıçrayacağı korkusuyla euro karşısındaki yükselişini sürdürüyor. Dün yüzde 2'ye yakın sert bir geri çekilme yaşayan euro/dolar paritesi, artan kaygılarla bugün de yüzde 0.5'lik değer kaybederek 1.41'in altına geriledi. Parite Salı günü 1.4440 seviyesinde bulunuyordu.
 
FxPro şirketi stratejistleri tarafından yapılan değerlendirmede, "Avrupalı yetkililerin Yunanistan'da yaşanan borç krizinin İrlanda, Portekiz, İtalya, Belçika ve Fransa gibi yüksek borcu bulunan ülkelere sıçrayabileceğine yönelik endişeleri giderek artıyor" denildi. 
 
ABD merkezli yatırım bankası Brown Brothers Harriman stratejistlerinden yapılan değerlendirmede de Yunanistan'ın iflası ve etkisinin yayılacağıyla ilgili korkuların öne çıktığına dikkat çekildi.