Dolar bankalararası piyasadaki işlemlerde sabah saatlerinde 1.7400 YTL seviyesine tırmandı.

Dolar dün 1.6820 YTL'den günü kapatmış, ancak Merkez Bankası'nın kararı ile birlikte akşam saatlerinde uluslararası piyasalarda 1.70'in üzerini görmüştü.

Merkez Bankası kararının piyasalar açısından gerçek bir sürpriz olduğunu kaydeden uzmanlar, bunun YTL üzerinde baskı oluşturduğuna dikkat çekiyor. Ancak aynı anda uluslararası piyasalarda yaşanan gerilimin de doların 1.70'lerin üzerini görmesini kolaylaştırdığı kaydediliyor.

HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, Merkez Bankası'nın mali piyasalarca beklenmeyen bu hareketinin dün elektronik işlemlerde dolar/YTL kurunu 1.6950'den 1.7200'ye yükselttiğini söyledi. Keresteci, "YTL üzerinde ciddi bir satış baskısının olduğu bu dönemde TCMB'nin gösterge faiz oranında indirime gitmesi ilginç karşılandı" dedi.

KRİTİK SEVİYELER

Dolar son olarak 23 Ekim'de 1.70 seviyesinin üzerini görmüş ve özellikle yerli yatırımcıların satışları ile buradan geri dönmüştü. Uzmanlar, 1.70 seviyesinin dolar açısından kritik bir sınır olduğunu ve kurun bu seviyenin üzerinde tutunması halinde yeni bir yükseliş kanalının açılabileceğini söylüyor. Ancak mevcut durumda piyasaların Merkez Bankası'ndan gelecek açıklamayı ve IMF anlaşması ile ilgili gelişmeleri izlemesi bekleniyor.

MERKEZ MÜDAHALE EDER Mİ?

Dolardaki hızlı yükselişin ardından akıllara Merkez Bankası'nın piyasaya müdahale yapıp yapmayacağı sorusu da geliyor. Merkez Bankası, dün faiz kararı ile birlikte yaptığı açıklamada, döviz likiditesi ile ilgili ek önlemlerin devreye sokulması konusunda mutabık kaldıklarını açıklamıştı. Bu önlemlerin neler olduğunun ise bugün açıklanması bekleniyor.

Devam edecek...

Hürriyet