Dolar/TL, 1.85'i aşarak tarihi zirvesini tazelerken, borsalarda da sert satışlar yaşanıyor. Altın ise panik satışlarıyla yüzde 7'ye yakın gerilemiş durumda.
 
Bankalararası piyasada satışta dolar kotasyonları en düşük 1,8510 lira, en yüksek 1,8550 lira seviyesinde bulunuyor.
 
Dolar kotasyonları saat 09.05 itibariyle alışta en düşük 1,8425 lira, en yüksek 1,8470 lira, satışta en düşük 1,8510 lira, en yüksek 1,8550 lira seviyesinde işlem görüyor.
 
Özellikle euro bölgesindeki borç krizine yönelik endişelerin azalmaması nedeniyle euro da dolar karşısında sert gerileme yaşıyor. Parite yüzde 1'e varan gerilemeye son sekiz ayın en düşüğü olan 1.33'lü seviyelerden işlem görüyor.
 
TL'deki değer kaybının büyük oranda yurtdışından kaynaklandığını belirten uzmanlar, doların geldiği bu seviyelerinin orta ve uzun vadeli pozisyon almak isteyen yatırımcılar için satış fırsatı olabileceği değerlendirmesini yapıyor.
 
Finansinvest Yatırım Danışmanı Berna Özdemir gelişmelerle ilgili yaptığı değerlendirmede, "Merkez Bankası yüksek TL'den rahatsızlığını belirtse de şu anda bir müdahale görünmüyor. Yurtdışında yaşanan sıkıntılar TL'nin yükselişi yönünde baskı yaratmaya devam ediyor. Ancak, orta ve uzun vadede dolar/TL'nin bu seviyelerinin satış için kullanılabileceğini düşünüyoruz" dedi.
ASYA PİYASALARI EKSİDE
 
Hafta sonunda Washinton'da düzenelenen Dünya Bankası, IMF ve Avrupalı üst düzey yöneticilerin katıldıkları zirve ve toplantılardan da şimdilik çok somut adımların çıkmaması piyasalardaki endişeli havayı daha da artırdı.
 
Asya borsalarında da sert satışlar yaşandı. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 2.2 düşerken, Tayvan Borsası günü yüzde 2, Güney Kore Borsası yüzde 1.5,  Tayland Borsası yüzde 7'ye varan gerilemeler yaşandı.
 
Geçen hafta yüzde 2.7 değer kaybeden İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Ulusal 100 Endeksi de haftaya yüzde 2'lik değer kaybıyla 55 bin 200 seviyesinden başladı.
 
ALTIN VE GÜMÜŞTE PANİK
 
Doların kuvvetlenmesi ve risk iştahındaki sert dönüş emtia fiyatlarını da aşağı çekiyor. Buna küresel ekonomideki büyüme endişeleri de eklenince başta gümüş olmak üzere değerli metallerde çok sert bir gerileme hakim.
 
Gümüşün onsu Cuma günü yaşadığı büyük düşüşten sonra bugün de yüzde 10'dan fazla değer kaybederek 29 dolara gelirken altının onsu da yüzde 7'ye varan düşüşle 1,530 dolara indi. Değerli metal daha sonra gelen tepki alımlarıyla hafif değer kazanarak 1,550 doların üzerine çıktı.
 
Petrol de aynı endişelerle yönünü aşağı çevirdi. ABD ham petrolünün fiyatı yüzde 3'ü aşan düşüşle 77 dolardan işlem görüyor.