İlk çeyreğin son işlem gününde dolar güne dünkü kapanış seviyesine yakın başlarken, bankacılar kur ve faizde aşağı yönlü bir hareket beklediklerini, GSYH başta olmak üzere bugün açıklanacak iç ve dış verilerin takip edileceğini belirttiler.

Yerli bir bankanın döviz masası yöneticisi, "Dün global piyasalarda otomotiv sektöründeki endişelerle artan riskten kaçış eğiliminin bugün tersine dönmüş gibi görünüyor. ABD vadeli işlemleri olumlu bir açılışa işaret ederken, Avrupa borsalarının da güne yüzde 1'e yakın artıda başlaması bekleniyor. İç piyasaya da bu gelişmelerin aynen yansıyacağını düşünüyorum. Kurda 1.68 TL seviyesinin altı denenebilir. Faizde en az 10 baz puan aşağı yönlü hareket bekliyorum" dedi.

Bankacı bugün açıklanacak 2008 son çeyrek gayri safi yurtiçi hasıla, Şubat ayı dış ticaret ve Nisan ayı iç borçlanma stratejisinin yakından izlenecek iç veriler, Euro bölgesi enflasyon ve ABD tüketici güven endeksi verilerinin ise yakından izlenecek dış veriler olduğunu belirtirken GSYH'yi bugün açıklanacak "en önemli veri" olarak tanımladı.

Bankalararası piyasadan bu ay 1.8250 seviyesine yükselerek tarihi rekorunu kıran ve dün spot kapanışında 1.6905 olan en iyi dolar alış kotasyonları bugün güne 1.6870/1.6930 TL seviyesinden başladı.

İstanbul serbest piyasada da dolar 1.6950, euro 2.2350 liradan güne başladı.

Kapalıçarşı'da 1.6850 liradan alınan dolar 1.6950 liradan satılıyor. 2.2250 liradan alınan euro'nun satış fiyatı ise 2.2350 lira olarak belirlendi.

Serbest piyasada dün kapanışta doların satış fiyatı 1.7000 lira, euro'nun satış fiyatı ise 2,2320 lira olmuştu.

Tahvil/bono piyasalarında 3 Kasım 2010 vadeli gösterge kıymetin ortalama bileşik faizi, dün spot kapanışta yüzde 14.37 valörlüde yüzde 14.31 oldu. Aynı tahvilde tezgahüstü piyasada bu sabah bileşik faiz yüzde 14.21/14.26 seviyesindeydi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bugün 2008 son çeyrek gayri safi yurtiçi hasıla verilerini açıklayacak. Reuters'ın 22 banka ve aracı kurum ekonomistinin katılımı ile hazırladığı ankete göre, gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) 2008'in dördüncü çeyreğinde medyan bazında yüzde 5.8 daralması, 2008 sonu itibarıyla ise bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 0.85 artış göstermesi bekleniyor.

TÜİK bugün saat 17:00 itibarıyla da Şubat ayı dış ticaret açığı verilerini açıklayacak. Reuters'ın banka ve aracı kurum ekonomistlerinin katılımıyla hazırladığı anketteki tahminlerin medyanına göre, dış ticaret açığının Şubat ayında 1.35 milyar dolar olması bekleniyor.

Hazine Müsteşarlığı bugün 17:00'den itibaren 2008 son çeyrek borç verileri ve Nisan ayı iç borçlanma stratejisini açıklayacak.

ABD borsaları, ABD'nin iki büyük otomobil üreticisinin önünde iflasın da bir seçenek olduğunun anlaşılması ve Avrupa'da bazı banka kurtarmaların dikkatleri tekrar finansal sistemin istikrarına çekmesiyle son günlerdeki yükselişine ara verdi. Ancak ABD vadeli işlemleri bu sabah saatlerinde yüzde 0.36 yükselişe işaret ediyor. Öte yandan Finansal bahisçiler Avrupa borsalarının yüzde 1'e yakın artıda açılmasını bekliyorlar.

ABD'li yetkililer, ekonomiyi ve zor durumdaki şirketleri destekleme çabalarında atılan en yeni adımla General Motors CEO'sunu görevden alırken, Chrysler'i de bir başka şirketle birleşmesi konusunda çaba göstermeye zorladılar. Gerekli tedbirleri almamaları durumunda Aralık ayında ABD devletinin verdiği yardımla kurtarılan iki şirketin de önünde iflas seçeneğinin bulunduğu yetkililer tarafından açıkça belirtildi.

SABAH