Piyasalarda yaşanan iyileşme dolar kurunu birebir etkiliyor. Hem yurtdışındaki havanın düzelmesi hem de içeride kapatma davasına ilişkin olumlu beklentiler doları son 4.5 ayın dibine indirdi. Dolar bugün sabah saatlerinde 1.20 sınırına kadar geriledi.


Bir süredir piyasalar üzerinde dolaşan kara bulutlar şimdilik dağılmış görünüyor. ABD'nin zora düşen iki mortgage şirketine destek vermesi, beklenenden iyi gelen bilançolar ve tepki alımlarının yukarıya taşıdığı global borsaların yanında içeride de olumlu rüzgarlar esiyor.

Anayasa Mahkemesi'nin AKP hakkındaki kapatma davasının sonuna yaklaşması ve partinin kapatılmayabileceği yönündeki yorumlar, özellikle yabancı yatırımcıları hareketlendirdi. Türkiye'ye yeni para getiren yatırımcıolar hem borsaya hem de bonoya yönelirken bir taraftan hisseleri yükseltiyor, diğer taraftan faizleri düşürüyor. Aynı şekilde dolarda da çarpıcı bir düşüş izleniyor.

Henüz iki hafta önce 1.25'in üzerini zorlayan dolar kuru bugün 1.20 sınırına kadar geriledi. Sabah 1.2020'ye kadar gerileyen dolar daha sonra hafifçe toparlanarak 1.2050-1.2080 bölgesinde dengelendi.

Dolar Mart başından bu yana en düşük seviyesine gerilerken, uzmanlar düşüşün devam edebileceğini belirtiyor. Özellikle bugün yapılacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'ndan yarım puanlık bir indirim kararının çıkması doları 1.20'nin altına indirebilir.

1.2050 KRİTİK SEVİYE

Abank Döviz Masası Müdürü Sevgi Aytekin, dolarda 1.20'nin altının mümkün olduğuna dikkat çekti. Aytekin, Cnbc-e'ye yaptığı açıklamada, "Teknik olarak bakarsak dolar 1.18'lere kadar gelebilir" dedi. Aytekin, "yurtdışının çok fazla düzelmesi piyasada etkili oluyor. Ayrıca AKP'nin kapatılma davası ile ilgili olumlu beklentiler de belirleyici. Yüksek faizlerin de etkisi ile bu iyimser hava kurda düşüşe neden olabilir" diye konuştu.

HSBC Bank'ın yayınladığı raporda ise 1.2050 seviyesine dikkat çekildi. Raporda, "Dolar Mart ayında yaşadığı sert yükselişin sonrasında gelen gevşeme ile iki kez 1.2050 seviyesine kadar gerilemiş ve bu seviyeden alımlarla karşılaşmıştı. Bu nedenle, 1.2050 seviyesinin aşağı yönde kırılıp kırılmayacağı teknik açıdan büyük bir önem taşıyor" denildi.

YURTDIŞINDA DURUM NASIL?

İçeride YTL karşısında gerileyen Dolar yurtdışın euro önünde ise biraz daha dengeli görünüyor. İki gün önce euro önünde 1.6039 ile tarihi bir dip yapan ancak daha sonra yüksek gelen enflasyonun FED'in faiz artırımı yapabileceği yönünde algılanmasıyla toparlanan dolar euro karşısında 1.5860 seviyesinde hareket ediyor.

Uzmanlar bugün öğleden sonra ABD'den gelecek ekonomik verilerin ve ekonomi yetkililerinden gelecek açıklamaların paritenin kaderini çizeceğini düşünüyor.

BORSA YÜKSELİYOR

Piyasalardaki iyileşme borsaya da yansıdı. Dün yabancı alımlarının etkisi ile yüzde 3'ün üzerinde değer kazanan borsa bugün de kaldığı yerden devam ediyor. Endeks sabahtan itibaren etkili olan alımlar ilk seansın ortalarında yüzde 2.3 yükselişle 37 bin 300 puan sınırına kadar dayandı ve 26 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesine tırmandı.

Borsanın ilk etapta 37 bin üzerinde tutunmaya çalışacaını belirten uzmanlar, eğer ABD'den de olumlu veriler gelmesi halinde 37 bin 5002e doğru bir hareket yaşanabileceğini belirtiyor. Borsada kısa vadeli en önemli destek seviyesi ise 36 bin 500'de bulunuyor.