Yurtdışındaki gerginliklere rağmen son 6.5 yılın en düşük seviyelerine inen dolarda düşüşün devam etmeyeceği düşünülüyor. 1,15 YTL seviyelerini 'doların geleceği son nokta' olarak gören uzmanlar, yatırımcıları sert yükseliş beklememeleri konusunda da uyarıyor.

UZMANLAR NE DİYOR?
Tekstilbank Döviz Masası Yönetmeni Semin Dülek, "Şu an, döviz satarak edinilen TL ile tahvile yönelim var. Bu hareket doların bu hafta gevşemesine neden oldu. Ancak bu durum, yıl boyunca sürmez" dedi. Dülek, doların şu anki seviyelerinde salındıktan sonra aşağıya gidemeden yukarıya doğru bir düzeltme hareketi yapma ihtimalinin daha yüksek olduğunu söyledi.

Abank Döviz Masası Şefi Sevgi Aytekin, "Enerji fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle enflasyon tüm dünya ülkelerini zorlayacak. Ancak büyümenin düşmesi nedeniyle yılın ikinci yarısında enflasyon üzerindeki baskılar bir miktar azalabilir" diye konuştu. Dolarda gelinen seviyelerin dip seviyeler olduğunu ifade eden Aytekin, "Bu yıl oldukça dalgalı olacak. Doların yılı ortalama 1,20 YTL seviyelerinden tamamlamasını bekliyorum. Dolarda düşüşün sürmesi için ABD ekonomisine ilişkin kaygıların azalması gerekiyor. Türkiye Cumhuriye Merkez Bankası'nın faiz indirimleri işlerin iyi gittiği mesajını verdiği için kurları yükseltmiyor" dedi.

TEB Yatırım Ekonomisti Sertan Kargın, Türkiye'nin dünya piyasalarından farklı hikayelerinin olmasının güveni artırdığını söyledi. Kargın, böyle bir süreçte Türkiye'de de reform hareketlerinde ileriye gidiş olmasaydı doların 1.20 YTL ile 1.25 YTL aralığında olabileceğini söyledi.
Doların 1 YTL olmasının gerçekleşmesi çok güç bir durum olduğunu ifade eden Kargın, "Önümüzdeki süreçte dolar için 1.20 YTL seviyesine gelmesi gerçeğe dönüşebilir. Doların 1.1 YTL'ye gelmesi için Türkiye'nin kredi notunun artması ve Halkbank satış sürecinin tamamlanması gerekir.

TSKB Başekonomisti Gündüz Fındıkçıoğlu: Doların euroya karşı değer kazanma çabası içinde bulunduğunu belirten TSKB Başekonomisti Gündüz Fındıkçıoğlu, "2008'in bütününe bakıldığında, YTL'nin dolar karşısında herhangi bir şekilde pariteden bağımsız olarak değer kazanacağını zannetmiyorum. Dolar biraz daha zayıf gider, senenin büyük kısmında yerlerde sürünürse, o zaman dolar 1.1 YTL'yi görebilir. YTL'nin dolar karşısında değer kaybetmesi ve 1 YTL'nin altına düşmesi için bunun dışında bir neden görmüyorum. Bunun olabilmesi içinse, büyük bir para akışının olması lazım" diye konuştu.

Finansbank Faiz ve Risk Yönetimi Bölüm Başkanı Ali Özenç: Doların şu anki seviyesinin görülebilecek en düşük seviye olduğunu belirten Finansbank Faiz ve Risk Yönetimi Bölüm Başkanı Ali Özenç, "Yurtdışındaki bankalar zarar açıkladıktan sonra tekrar güvenilir hale gelir ve Türkiye'ye gelen paralar gidebilir. Bu da 2008'in içinde kesin olur. Yılbaşı ve üçüncü ay bilançolarında yabancıların kâr zararları ortaya çıkacak. Bu da çıkışa neden olur" dedi.

ALTINA YATIRIM KAZANDIRDI
Petrol fiyatlarındaki artış, dolardaki kan kaybının sürmesi ve fonların yoğun talebi altın fiyatlarına 891 dolar ile yeni bir rekor kırdırarak tarihi zirvesine taşıdı. Altın fiyatlarının kısa vadede 900 doların üzerine çıkmaya çalışacağı tahmin edilirken fiyatların 2008 yılı içerisinde 1000 doları görebileceği ifade ediliyor. Yatırım alternatiflerinin az olması nedeniyle altın piyasasına taze para akışının çok olduğu belirtiliyor.
Uzmanlar, altına olan talebin devam etmesinin ve ons fiyatının 900 dolar sınırını da aşıp psikolojik bakımdan önem taşıyan 1000 dolar sınırını zorlamasının beklendiğini kaydediyorlar.