Euro Bölgesi'ne yönelik artarak devam eden endişeler gelişmekte olan piyasalara olumsuz yansırken, dolar/TL 24 Ekim'den bu yana en yüksek olan 1,8337 seviyesine kadar yükseldi. Cuma günü spot kapanışta 1,8165 olan dolar/TL, bu sabah saat 1,82 düzeyinden haftaya başladı.
 
HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, bu sabah yayımladığı notta, Euro Bölgesi borç krizine ilişkin tedirginliğin piyasaları olumsuz etkilemeye devam ettiğini, borçlanma ihalelerinin ardından bölgedeki endişelerin genele yayılmasının krizin yeni bir boyuta taşındığı izlenimi yarattığını belirterek, Ağustos ayında borç tavanının artırılması konusunda yaşanan kriz sonrası ABD'de benzer bir sorun yaşandığını, bütçe açığının azaltılması amacıyla Kongre'de kurulan komitenin uzlaşamaması ve muhtemelen bunu da bugün açıklayacak olmasının piyasalarda olumsuzluk yarattığını kaydetti.
 
 
Piyasaların bugün Euro Bölgesi'nden gelecek haberlere odaklanacağını, olumlu yönde bir gelişme beklenmediğini söyleyen Keresteci, "ABD'de Kongre komitesinin uzlaşamadığı yönünde bir açıklama bekleniyor ve bunun sınırlı anlamda olumsuz bir etkisi olabilir. Fransa ve Hollanda'nın kısa vadeli borçlanma ihaleleri, ABD'de konut satışları yakından izlenebilir. Bu bağlamda küresel mali piyasalardaki temkinli seyrin korunacağını düşünüyoruz" dedi.
 
Euro İspanya'da dün yapılan genel seçimi muhalefetteki merkez sağ Halk Partisi'nin kazanmasının ihtiyatlı bir iyimserlikle karşılanmasının ardından bugün Asya'da yatay seyir izledi. İspanya'da dün yapılan genel seçimlerde, önemli bir ekonomik krizin yaşandığı ülkede seçmenin iktidardaki Sosyalist Parti'yi cezalandırmasıyla muhalefetteki Halk Partisi zafer kazandı.