Somalili olduğu öğrenilen kadının çantasından sahte para üretiminde kullanılan kimyasal madde ile boyalı 75 adet sahte 5 yüz Euro bulundu. Kadının bir şebekenin üyesi olduğu ve boyalı paralarla dolandırıcık da yaptığı ileri sürüldü.

Edinilen bilgiye göre, Şişli'de uygulama yapan polis ekipleri Somali uyruklu siyahi bir kadını durdurdu. Kadının üzerinde yapılan aramalarda özel boya ile boyanmış sahte 150 adet 5 yüz Euro bulundu. Bunun üzerine gözaltına alınan Marya Amina Amed, Feriköy Polis Merkezi'ne getirildi. Sorguya çekilen kadın, sahte paralarla özellikle iş adamlarını dolandırdıklarını itiraf etti.

İş adamlarını dolandırmayı planlayan şebeke üyeleri iddialara göre şu yöntemi kullanıyor: Dolandırıcılar önce bir iş adamı belirleyerek, ellerinde memleketlerinden getirdikleri dövizler olduğunu söylüyor. Ancak paraların üzerindeki boya nedeniyle kullanamadıklarını anlatan şahıslar, iş adamıyla buluştuklarında çok sayıda banknottan oluşan paraları gösteriyor. Sahte paraların arasına yerleştirilmiş gerçek bir parayı alan şebeke üyesi, parayı özel bir solüsyonla temizliyor. Daha sonra iş adamıyla bir döviz bürosuna giderek parayı bozduruyor.

İş adamlarını paraların gerçek olduğuna inandıran şebeke üyeleri, ellerinde bu tarz çok miktarda boyalı para olduğunu dile getirerek yardım istiyor. Tüm paraların temizlenmesi için solüsyon gerektiğini söyleyen sahtekarlar, bu temizleyicinin yurt dışından getirildiğini ve pahalı olduğunu söylüyor. Solüsyon almak için 50 bin ila 100 bin dolara ihtiyaçları olduğunu belirten dolandırıcılar bu yardıma karşılık aldıkları paranın birkaç katını vereceklerini söylüyor. İş adamının kabul etmesi halinde sahte paraları iş adamına bırakan dolandırıcılar, aldıkları paralarla ortadan kayboluyorlar.

Bu yöntemin Türkiye'de çok yaygınlaşmadığını dile getiren polis, vatandaşları kolay para kazanmak için dolandırıcıların tuzaklarına gelmemeleri konusunda uyardı. Somalili kadını gözaltına alan İstanbul polisi, çetenin diğer üyelerine ulaşmak için çalışma başlattı./sabah