Türkiye'de, çeşitli illerde düzenlenen ve ''Hortum'' adı verilen operasyon kapsamında, internet üzerinden dolandırıcılık yaptıkları iddiasıyla yargılanan 55 sanıktan 8'i, 238'er yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Üsküdar 6. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklardan Serhiy Andrusyak, Ali Uysal, Sinan Eraslan, Kemal Nur, Osman Berk Cuci, İsrafil Köksal, Vural Tan, Orhan Özer, Özkan Şeker, Ayhan Dursun, Ali Şimşek, Burak Baysan, Turhan Dargın, Bedri Şaroğlu ve Musa Özdemir getirildi. Tutuksuz sanıklar Özer Yeşilyurt ile Erhan Orhan da duruşmada hazır bulundu.

Duruşmada esas hakkındaki savunmalarını yapan sanık avukatları, müvekkillerinin üzerine atılı suçları işlemediğini ileri sürerek, tahliyelerini talep ettiler. Avukatlar ayrıca, müvekkillerinin beraatını ya da kanunun öngördüğü yasal indirim maddelerinden yararlandırılmalarını istedi.Son sözleri sorulan sanıklardan Ukrayna uyruklu Andusyak, ''Ben hayatım boyunca hiç hırsızlık yapmadım, yapmayacağım. Örgüt yöneticiliği suçlamasını kabul etmiyorum. Lehime olan delillerin mahkeme tarafından toplanmasını istiyorum. Bu da benim hakkım. Bu hakkım yerine getirilmemiştir. 11 yaşında bir çocuğum var, cezaevine girdiğimden haberi yok. Tahliyemi ve beraatımı istiyorum'' dedi.

Sanık Ali Uysal da ''Üzerime atılı suçlamalara ilişkin delil bulunamamıştır, suç tarihinde de yurt dışındaydım. Tahliyemi talep ediyorum'' diye konuştu. Diğer sanıklar da üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmeyerek, tahliyelerini ve beraatlarını istediler.

KARAR
Verilen aranın ardından Mahkeme Başkanı Mahmut Akkoyun, kararını açıkladı.Hakim Akkoyun, üzerlerine atılı suçu işlediklerine dair yeterli, kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı gerekçesiyle sanıklar Ahmet Erol, Ahmet Arif Altınışık, Ayhan Pekdeniz, Emin Karaailoğlu, Fatih Gürses, Hakan Kızıltaş, Kemal Kalkan, Muhammet Çelik, Nurettin Kara, Savaş Daşdan, Serkan Bilgin, Yücel Durmuşoğlu, Hakan Ündücü, Ümit Uğur Şervanlı, İsmail Bozali, Mehmet Gökgöz, Mehmet Can Çiçek, Özer Yeşilyurt, Ramazan Ünal, Yusuf Taştan, Yusuf Coşkun ve İrfan Engin'in beraatlarına karar verdi.

Hakim Akkoyun, tutuklu sanıklardan Serhiy Andrusyak, Ali Uysal, Sinan Eraslan, Ali Şimşek, Ayhan Dursun, Kemal Nur, Musa Özdemir ve Özkan Şeker'i, ''Bilişim sistemine girmek'' suçundan 7 ay 15'er gün, ''Bilişim yoluyla hırsızlık'' suçundan 46'şar kez 3 yıl 4'er ay, ''Banka kartının kötüye kullanılması'' suçundan 5'er kez 4 yıl 2'şer ay, ''Resmi belgede sahtecilik'' suçundan 7'şer kez 2'şer yıl, ''Sahte banka kredi kartı üretmek'' suçundan 14'er kez 3 yıl 4'er ay, ''Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek'' suçundan 3 yıl 4'er ay hapis cezalarına çarptırdı.

8 sanığın her birine verilen ceza toplamda, 238 yıl, 9 ay, 15'er gün olarak hesaplandı. Hakim, diğer 25 sanığa da söz konusu suçlardan, 2 yıl 6'şar aydan, 31 yıl 5 ay 15'er arasında değişen hapis cezaları verdi.

OLAYIN GEÇMİŞİ
Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 186 sayfalık iddianamede, 55 sanığın, ''Organize bir şekilde, başkalarına ait banka hesaplarıyla ilişkilendirilerek sahte banka veya kredi kartı üretme ve satma, bazı bilişim sistemlerine girme ve orada kalma, banka veya kredi veren kurumların araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık'', ''Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak'' ve ''Bu örgüte üye olmak'' suçlarından 3 ile 105'er yıl arasında hapisle cezalandırılmaları isteniyordu.

Üsküdar Cumhuriyet Savcısı Celal Avar, hazırladığı iddianamenin ekinde, suç örgütünün çalışma yöntemi, birbirleriyle bağlantıları ve ilişkileri ile sanıkların çeşitli banka müşterilerinin hesap numaralarına olan bağlantılarını krokiyle de göstermişti.

GAZETEPORT