Konuya ilişkin olarak açıklama yapan Aydın Ticaret Odası(AYTO) Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu yeni düzenlemeye göre karşılıksız çekte idari para cezası ödenmediği için uygulanan hapis cezası yerine idari nitelikte yaptırımlar uygulanacağını söyledi. Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, yeni düzenlemeye göre adli nitelikteki bir yaptırımın idari nitelikte bir yaptırıma dönüştüğünü belirtti.
Dokuzlu, daha önce adli bir yaptırım uygulanması nedeniyle adli sicil kayıtlarında kayıtlı kaldığını bundan sonra idari nitelikte bir yaptırıma dönüşmesi nedeniyle de adli sicilde tutulan yasaklılık durumunun merkez bankası kayıtlarında görüleceğini ifade ederek “Karşılıksız çeke verilen adli para cezası yerine 10 yıl çek hesabı açma ve çek kullanma yasağı getirildi.” dedi.
Kabul edilen kanunla bankaların sorumluluğunun da arttığına dikkat çeken Dokuzlu, çek defterinin her bir yaprağına çekin basıldığı tarihin yazılacağını, banka tarafından çek bedeli bin TL üzerinde ise bin TL, çek bedeli bin TL nin altında ise bedeli ödeneceğini, karşılığının kısmen bulunması halinde de çek bedeli bin TL veya altında ise kısmi karşılığı bin TL'ye tamamlayacağını, çek bedeli bin TL'nin üzerinde ise kısmi karşılığa ilave olarak bin TL'yi ödeyeceğini sözlerine ekledi.
Dokuzlu kabul edilen çek kanunundaki düzenlemelerin piyasa koşullarında ticareti daha da zorlayacağını adli ceza söz konusu iken bile art niyetli kişiler için caydırıcı olmadığını adli cezanın kalkması ile de oluşan mağduriyetlerin artacağına dikkat çekti.