Meclis Adalet-Anayasa Karma Komisyonu"nun oluşturduğu hazırlık komisyonu, DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk ile Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici"nin dosyalarını Anayasa"nın 14"ncü maddesindeki, “devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayıö amaçlayan terör suçları kapsamında değerlendirerek Başbakanlığa iade ederken, Meclis"te de halen, 67"si 22. dönemden intikal eden olmak üzere toplam 78 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. Dokunulmazlık dosyalarının 48"i AKP, 22"si CHP, 5"i DTP ve 1"i de MHP milletvekillerine ait. DTP listelerinden Meclis"e giren Hakkari Bağımsız Milletvekili Hamit Geylani"nin de 2 dosyası bulunuyor.

Meclis"te hakkında en çok dokunulmazlık dosyası bulunan milletvekili unvanını ise 23. dönemde 5 dosya ile CHP Hatay Milletvekili Gökhan Durgun elinde bulunduruyor. Durgun"u 3"er dosya ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, AKP Trabzon Milletvekili Asım Aykan, AKP Kütahya Milletvekili Hüsnü Ordu, AKP Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen izliyor. Meclis"te, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında ise 22. dönemden intikal eden ve “görevi ihmal" ve “zimmet, kamu taşıma biletlerinde kalpazanlık, resmi evrak ve kayıtlarda sahtecilik ile cürüm işlemek için teşekkül oluşturmakö suçlamalarını içeren iki ayrı dokunulmazlık dosyası bulunuyor. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal hakkındaki dokunulmazlık dosyalarının kapsamını ise “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu"na muhalefetö, “298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanuna Muhalefet" ve “Hakaret" oluşturuyor.

Meclis Başkanı Köksal Toptan, CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz"un milletvekili dokunulmazlıklarına ilişkin soru önergesini yanıtladı. Yasama dokunulmazlığı ile ilgili hükümlerin Anayasa"da ve Meclis içtüzüğünde yer aldığını ifade eden Toptan, Anayasa"nın 83"ncü maddesine göre, milletvekillerinin, ağır cezayı gerektiren suçüstü hali ve seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasa"nın 14"ncü maddesindeki durumlar dışında yasama dokunulmazlığından yararlanabildiğini söyledi. Toptan, yasama dokunulmazlığı konusunda Meclis Başkanlığı tarafından yürütülen herhangi bir çalışma bulunmadığını da kaydetti.

-DOKUNULMAZLIK DOSYALARINDA AKP İLK SIRADA-

Meclis Başkanı Köksal Toptan"ın verdiği bilgilere göre, halen Meclis"te 78 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. Bu dosyalardan 67"sini 22. dönemden intikal eden dosyalar oluştururken, 23. dönemde gelen dokunulmazlık dosyası sayısı ise 11. Dokunulmazlık dosyalarının 48"ini AKP, 22"sini CHP, 5"ini DTP, 1"ini MHP"li milletvekilleri hakkında düzenlenen dosyalar oluştururken, Meclis"e DTP listelerinden giren Hakkari Bağımsız Milletvekili Hamit Geylani hakkında da 2 dokunulmazlık dosyası bulunuyor.

-REKOR CHP"Lİ DURGUN"DA -

Meclis"te hakkında en çok dokunulmazlık dosyası bulunan milletvekili unvanını ise 23. dönemde 5 dosya ile CHP Hatay Milletvekili Gökhan Durgun elinde bulunduruyor. Durgun"u 3"er dosya ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, AKP Trabzon Milletvekili Asım Aykan, AKP Kütahya Milletvekili Hüsnü Ordu, AKP Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen izliyor.

-ERDOĞAN"IN DOSYALARI 22. DÖNEMDEN YADİGAR-

Meclis"te, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında ise 22. dönemden intikal eden ve “görevi ihmalö ve “zimmet, kamu taşıma biletlerinde kalpazanlık, resmi evrak ve kayıtlarda sahtecilik ile cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak" suçlamalarını içeren iki ayrı dokunulmazlık dosyası bulunuyor. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal hakkındaki dokunulmazlık dosyalarının kapsamını ise “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu"na muhalefet", “298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanuna Muhalefet" ve “Hakaret" oluşturuyor.

-SUÇLAMALAR ARASINDA NE ARARSAN VAR -

Milletvekilleri hakkında düzenlenen dokunulmazlık tezkelerinin kapsamını ağırlıklı olarak “298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanuna muhalefetö suçu oluştururken, dosyalar arasında, özel evrakta sahtecilikten, Devlet İhale Kanunu"na muhalefete, görevi kötüye kullanmaktan, ihaleye fesat karıştırmaya, hakaretten dikkatsizlik ve tedbirsizlik neticesinde ölüme sebebiyet vermekten kasten yaralama ve hakarete kadar pek çok suçlama yer alıyor. İşte milletvekilleri hakkında Meclis"te bulunan dokunulmazlık dosyaları:

AKP İstanbul Milletvekili Abdülkadir Aksu: Hakkında "Özel evrakta sahtecilik ve 2820 Sayılı Siyasi Partiler Kanununa muhalefet" suçlamasıyla 1 dokunulmazlık dosyası bulunuyor (22. dönemden intikal)

AKP Amasya Milletvekili Akif Gülle: Hakkında “2886 sayılı Devlet İhale Kanununa muhalefet" suçlamasıyla 1 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. (22. dönemden intikal)

AKP Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat : Hakkında “Basın yoluyla halkı sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılığı gözeterek açıkça tahrik etmek", “hakaret" suçlamalarıyla 2 ayrı dokunulmazlık dosyası bulunuyor. (22. dönemden intikal)

AKP Trabzon Milletvekili Asım Aykan: Hakkında “Görevi kötüye kullanmak" suçlamasıyla 3 ayrı dokunulmazlık dosyası bulunuyor (22. dönemden intikal)

AKP Düzce Milletvekili Metin Kaşıkoğlu: Hakkında “Avukatlık görevini kötüye kullanmak" suçlamasıyla 1 adet dokunulmazlık dosyası bulunuyor. (22. dönemden intikal)

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart: Hakkında “Avukata hakaret" ve “görevli memura hakaret ve tehditö suçlamasıyla 2 ayrı dokunulmazlık dosyası bulunuyor. (22. dönemden intikal)

AKP Denizli Milletvekili Mehmet Salih Erdoğan: Hakkında “Müessir fiil" suçlamasıyla 1 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. (22. dönemden intikal)

AKP Afyon Milletvekili Ahmet Koca: Hakkında “Yetkili mercilerin emirlerine riayetsizlik" suçlamasıyla 1 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. (22. dönemden intikal)

AKP Afyon Milletvekilleri Ahmet Koca ve Sait Açba: “Yetkili mercilerin emirlerine riayetsizlik" suçlamasıyla 1 dokunulmazlık dosyası bulunuyor (22. dönemden intikal)

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün: Hakkında “Görevi kötüye kullanmak" suçlamasıyla 1 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. (22. dönemden intikal)

AKP Hatay Milletvekili Sadullah Ergin: Hakkında “298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanuna Muhalefet" suçlamasıyla 1 dokunulmazlık dosyası bulunuyor (22. dönemden intikal)

AKP Kütahya Milletvekili Hüsnü Ordu: Hakkında “Görevli memura hakaret ve tehdit", “tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu ölüme sebebiyet vermek" suçlamalarıyla 3 dokunulmazlık dosyası bulunuyor (22. dönemden intikal)

CHP Hatay Milletvekili Gökhan Durgun: Hakkında “298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanuna muhalefet", “Basın yoluyla hakaret", “kişiler arasında rıza dışında kayda alınan aleni olmayan konuşmaların başkalarına verilmesi, basın yayın yoluyla yayımlanması", “hakaret", “kasten yaralama ve hakaret" suçlamalarıyla 5 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. (4"ü 22. dönemden intikal, 1"i 23. dönemden)

AKP Kocaeli Milletvekilleri Nihat Ergün ve Osman Pepe: Haklarında “298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanuna Muhalefet" suçlamasıyla 1 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. (22. dönemden intikal)

AKP Kocaeli Milletvekilleri Nihat Ergün ve Muzaffer Baştopçu: Haklarında “298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanuna muhalefet" suçlamasıyla 1 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. (22. dönemden intikal)

AKP Gaziantep Milletvekili Mehmet Sarı: Hakkında “298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanuna muhalefet" suçlamasıyla 1 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. (22. dönemden intikal)

AKP Kütahya Milletvekili Soner Aksoy: Hakkında “Basın yoluyla hakaretö ve “298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanuna muhalefet" suçlamasıyla 2 dokunulmazlık dosyası bulunuyor . (22. dönemden intikal)

AKP Karabük Milletvekili Mehmet Ceylan: Hakkında “298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanuna muhalefet) suçlamasıyla 2 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. (22. dönemden intikal)

AKP Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen: Hakkında “2908 sayılı Dernekler Kanununa muhalefet", “298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanuna muhalefet", “Gerçeğe aykırı mal beyanında bulunmak" suçlamalarıyla 3 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. (22. dönemden intikal)

AKP Mersin Milletvekili Ali Er: Hakkında “İzinsiz propaganda yapmak" suçlamasıyla 1 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. (22. dönemden intikal)

AKP İstanbul Milletvekili İdris Naim Şahin: Hakkında “ihaleye fesat karıştırmak" ve “zimmet, kamu taşıma biletlerinde kalpazanlık, resmi evrak ve kayıtlarda sahtecilik ile cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak" suçlamalarıyla 2 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. (22. dönemden intikal)

AKP İstanbul Milletvekili Mehmet Sekmen: Hakkında “Bir kısım kooperatiflere usulsüz arsa tahsis etmek" ve “görevi ihmal" suçlamalarıyla 2 dokunulmazlık dosyası bulunuyor (22. dönemden intikal)

AKP Şanlıurfa Milletvekili Abdurrahman Müfit Yetkin: Hakkında “Evrakta sahtekarlık ve kamu kurumunu dolandırmak", “213 sayılı Vergi Usul Kanununa muhalefet" suçlamalarıyla 2 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. (22. dönemden intikal)

CHP Erzincan Milletvekili Erol Tınastepe: Hakkında “Tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu yaralamaya sebebiyet vermek" suçlamasıyla 1 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. (22. dönemden intikal)

BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN

Hakkında “Görevi ihmal" ve AKP Sivas Milletvekili Mustafa Açıkalın, İstanbul Milletvekili İdris Naim Şahin ve Kırşehir Milletvekili Mikail Arslan"la birlikte “Zimmet, kamu taşıma biletlerinde kalpazanlık, resmi evrak ve kayıtlarda sahtecilik ile cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak" suçlamalarıyla 2 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. (22. dönemden intikal)

MALİYE BAKANI KEMAL UNAKITAN: Hakkında “213 sayılı Vergi Usul Kanununa muhalefet" suçlamasıyla 2 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. (22. dönemden intikal)

AKP Burdur Milletvekili Bayram Özçelik: Hakkında “Basın yoluyla cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla 1 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. (22. dönemden intikal)

AKP Bursa Milletvekili Mehmet Emin Tutan ve AKP Giresun Milletvekili Ali Temür: Haklarında “Özel evrakta sahtecilik" suçlamasıyla 1 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. (22. dönemden intikal)

AKP Konya Milletvekili Özkan Öksüz: Hakkında “dolandırıcılık, özel evrakta sahtecilik, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununa muhalefet" suçlamasıyla 1 dokunulmazlık dosyası bulunuyor (22. dönemden intikal)

AKP Tokat Milletvekili Zeyid Aslan: Hakkında “1163 sayılı Kooperatifler Kanununa muhalefet" suçlamasıyla 1 dokunulmazlık dosyası bulunuyor (22. dönemden intikal)

CHP GENEL BAŞKANI DENİZ BAYKAL: Hakkında “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet"; “Hakaret" ve “298 sayılı seçimlerin temel hükümleri ve seçmek kütükleri hakkında kanuna muhalefet" suçlamalarıyla 3 dokunulmazlık dosyası bulunuyor (2"si 22. dönemden intikal, 1"i 23. dönemden)

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker: Hakkında “görevi kötüye kullanmak" suçlamasıyla 1 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. (22. dönemden intikal)

AKP Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün: Hakkında “Müteselsilen görevde yetkili kötüye kullanmak" suçlamasıyla 1 dokunulmazlık dosyası bulunuyor (22. dönemden intikal)

CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan: Hakkında “ Dikkatsizlik ve tedbirsizlik neticesinde ölüme sebebiyet vermek" suçlamasıyla 1 dokunulmazlık dosyası bulunuyor (22. dönemden intikal)

AKP Kırşehir Milletvekili Mikail Arslan: Hakkında “tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu yaralamaya sebebiyet vermek" suçlamasıyla 1 dokunulmazlık dosyası bulunuyor (22. dönemden intikal)

AKP Kırklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam: Hakkında “298 sayılı seçimlerin Temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkında kanuna muhalefet" suçlamasıyla 1 dokunulmazlık dosyası bulunuyor (22.dönemden intikal)

AKP Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan: Hakkında “298 sayılı seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkında kanuna muhalefet" suçlamasıyla 1 dokunulmazlık dosyası bulunuyor (22. dönemden intikal)

AKP Balıkesir Milletvekili İsmail Özgün: Hakkında “298 sayılı seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkında kanuna muhalefet" suçlamasıyla 1 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. (22. dönem)

AKP Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa: Hakkında “298 sayılı seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkında kanuna muhalefet" suçlamasıyla 1 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. (22. dönemden intikal)

AKP Ordu Milletvekilleri Eyüp Fatsa ve Enver Yılmaz: Haklarında “Havaya silahla ateş etmek" suçlamasıyla 1 dokunulmazlık dosyası bulunuyor (22. dönemden intikal)

AKP Konya Milletvekili Abdullah Çetinkaya: Hakkında “Telefonla tehdit" suçlamasıyla 1 dokunulmazlık dosyası bulunuyor (22. dönemden intikal)

CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç: Hakkında “Hakaret" ve “Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret" suçlamasıyla 2 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. (22. dönemden intikal)

CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı: Hakkında “İhaleye fesat karıştırmak" suçlamasıyla 1 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. (22. dönemden intikal)

CHP Mersin Milletvekili Ali Oksal: Hakkında “Taksirle ölüme sebebiyet vermek" suçlamasıyla 1 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. (22. dönemden intikal)

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen: Hakkında “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret" suçlamasıyla 1 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. (22. dönemden intikal)

CHP İzmir Milletvekili Kemal Anadol: Hakkında “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret" suçlamasıyla 1 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. (22. dönemden intikal)

CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakır: Hakkında “Taksirle yaralama" suçlamasıyla 1 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. (22. dönemden intikal)

CHP Adana Milletvekili Nevin Gaye Erbatur: Hakkında “Başbakana yayın yoluyla hakaret" suçlamasıyla 1 dokunulmazlık dosyası bulunuyor (22. dönemden intikal)

CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu: Hakkında “görevi kötüye kullanma" suçlamasıyla 1 dokunulmazlık dosyası bulunuyor (22. dönemden intikal)

DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici: Hakkında “298 sayılı seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkında kanuna muhalefet" ve “Terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde suçluyu övmek" suçlamalarıyla 2 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. Hazırlık komisyonu, “Terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde suçluyu övmek" suçlamasını içeren dokunulmazlık dosyasının Başbakanlığa iadesine karar verdi. (23. dönemden)

Hakkari Bağımsız Milletvekili Hamit Geylani: Hakkında “298 sayılı seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkında kanuna muhalefet" suçlamasıyla 2 dokunulmazlık dosyası bulunuyor (23. dönemden)

DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis: Hakkında “298 sayılı seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkında kanuna muhalefet" suçlamasıyla 1 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. (23. dönemden)

DTP Grup Başkanı ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk: Hakkında “Suçu ve suçluyu övmek" suçlamasıyla 1 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. (23. dönemden)

MHP Niğde Milletvekili Mümin İnan: Hakkında “görevi kötüye kullanma" suçlamasıyla 1 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. (23. dönemden)

DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk: Hakkında “Suçu ve suçluyu övmek, terör örgütünün propagandasını yapmak" suçlamasıyla 1 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. Hazırlık Komisyonu, dosyanın Başbakanlığa iadesine karar verdi. (23. dönemden)

ANKA