Gaziantep'te ameliyatına girdiği 85 yaşındaki kanser hastasının hayatını kaybetmesi üzerine 17 yaşındaki torunu tarafından kalbinden bıçaklanan uzman Dr. Ersin Arslan, hayatını kaybetti. Arslan'ın ölümünün ardından tepkiler giderek büyüyor.

Öğlen saatlerinde Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'ne gelen ve geçtiğimiz hafta dedesini kaybeden M.G. (17), ameliyata giren Uzman Dr. Ersin Arslan'ı Göğüs Kalp Damar Cerrahisi servisinde bulunan odasında kalbinden bıçakladı. Mesai arkadaşlarının kurtarmak için büyük çaba sarf ettiği ve kan bağışlamak için adeta sıraya girdiği Arslan, akşam saatlerinde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

Öte yandan, olayın ardından saklandığı tuvalette güvenlik görevlileri tarafından yakalanarak polise teslim edilen M.G.'nin de Çocuk Şube Müdürlüğü'ndeki sorgusunun sürdüğü, işlemlerinin ardından adliyeye sevk edileceği bildirildi.

GUSAF Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Çevik, konuyla iligili açıklama yaptı...

Dün Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'nde arkadaşımız Dr. Ersin Arslan menfur bir saldırıyla vefat etmiştir. Gecesini gündüzünü insan hayatı için harcayan, insanüstü gayretle mesleğini icra eden değerli sağlık çalışanı arkadaşlarımız her gün yaşanan bu ve benzeri olaylar karşısında isyan etmektedirler. Arkadaşımızın suçu neydi? 85 yaşında kanser hastasını sağlığına kavuşturmak için ameliyat etmiş, ancak başarılı gecen ameliyata rağmen bir süre sonra hastası vefat etmiştir. Bu suç mu?
Halkımızın şunu anlaması gerekir. Hekimler de insandır. Ölümü yok edemezler. Sağlık çalışanları halk düşmanı değildir. Hastalarını iyileştirmek için canla, başla çalışmaktadırlar, bazen ailesinin yüzünü bile görememektedirler, sizler bizler yataklarımızda uyurken onlar nöbetlerde halkın sağlığı için, canı için ter dökmektedirler.

Ancak bu ve benzeri olaylar sağlık çalışanlarını hayatlarından endişe eder hale getirmiştir.

Karar merciilerinin artık bu durumu çok iyi analiz edip gerekli önlemleri almaları şart olmuştur. Saglık çalışanlarına karsı yapılan saldırılara yönelik cezai müeyyidelerin ivedilikle kanunlastirilmasini talep ediyoruz.

Sevgili doktor arkadasımıza Allahtan rahmet yakinlarina da sabır diliyoruz. Tüm sağlık çalışanlarının başı sağolsun.

Dr. Mustafa Çevik
GUSAF yönetim kurulu başkanı


Sağlık Bakanı Akdağ: Şiddetin sağlık kurumlarında asgariye indirilmesi için aldığımız tedbirleri geliştirmeye devam edeceğiz

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, şiddetin sağlık kurumlarında asgariye indirilmesi için aldıkları hukuki, idari ve yapısal tedbirleri geliştirmeye devam edeceklerini bildirdi.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Bakan Akdağ'ın Gaziantep Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'nde Göğüs Cerrahi Uzmanı Doktor Ersin Arslan'ın saldırı sonucu hayatını kaybetmesinden dolayı taziye mesajı yayımladığı bildirildi.

Mesajında ''Büyük bir fedakarlık örneği gösterip canla, başla ve azimle çalışan sağlık ailesinden bir kardeşimizin bu şekilde hayatını kaybetmiş olmasından derin üzüntü duyuyorum'' ifadelerini kullanan Akdağ, Türkiye'de sayıları yetersiz olduğu halde milletine hizmet aşkıyla görevini ertelemeden yerine getiren doktorların ve tüm sağlık çalışanlarının üstün gayretlerinin her türlü takdirin üzerinde olduğunu bildirdi.

Hayatını kaybeden Arslan'ın da diğer meslektaşları gibi gecesini gündüzüne katarak ülke insanının sağlığı için ter döktüğünü belirten Akdağ, şunları kaydetti:

''Ancak vicdan sahibi hiç kimsenin kabul edemeyeceği bir saldırı sonucu hayatını kaybetti. Sağlık alanında şiddetin dilinin hakim olmasına müsaade etmemeye kararlıyız. Sağlık kurumlarında her zaman ve zeminde sevgi ve saygının dilinin hakim olması için geçmişten bugüne aldığımız tedbirleri geliştirerek sürdüreceğiz. Biz milletimizin sağlık çalışanlarının fedakarca çalışmalarından dolayı müteşekkir olduğunu çok iyi biliyoruz. Ancak ne yazık ki, toplum içinde şiddeti alışkanlık haline getirmiş hastalıklı kişilikler her yerde karşımıza çıkmaktadır.

Biz bu hastalıklı kişilikleri, tüm toplum kesimlerinin birlik içinde ortaya koyacağı mücadele ile toplumdan ayıklayacağız. Ancak burada önemli olan nokta, sağlığın bütün paydaşlarının ve özellikle medyanın, sağlık kurumlarında çalışanlar ile vatandaşlar arasında sevgi ve saygı ikliminin korunması konusunda hassasiyet içinde hareket etmeyi başarabilmesidir. Şiddetin sağlık kurumlarında asgariye indirilmesi için aldığımız hukuki, idari ve yapısal tedbirleri geliştirmeye devam edeceğiz. Hayatını kaybeden Doktor Ersin Arslan kardeşime Allah'tan rahmet, başta değerli eşi olmak üzere yakınlarına sabır diliyorum. Tüm sağlık camiamızın başı sağ olsun.''

Sağlık-Sen: Emeğe Saygı, Şiddete Karşı Sıfır Tolerans'ın içi doldurulamadı

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'nde görev yapan Kalp ve Göğüs Cerrahı Op. Dr. Ersin Arslan'a yapılan saldırıyı kınadı. Memiş, "Emeğe Saygı ve Şiddete Sıfır Tolerans' adıyla başlatılan kampanya kapsamında gereken adımların ötelenmesi ile yarın başka illerde başka bir doktor, hemşire, sağlık çalışanının da mağdur olmasının ayak sesleri olarak bilinmesi gerekir." dedi.

Metin Memiş, yaptığı yazılı açıklamada, "Varoluş sebebi sağlığın korunup geliştirilmesi olan ve yaşam hakkının kutsallığını savunmak adına ağır iş yükü ve riskli koşullar altında çalışan, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet eylemleri son dönemlerde giderek daha da artmaya devam etmektedir. Zaman ve mesai kavramı gözetmeksizin daha iyi sağlık hizmeti vermek adına sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet, kabul edilemez. 'Emeğe Saygı ve Şiddete Sıfır Tolerans' adıyla başlatılan kampanya kapsamındaki uygulamalara hız kazandırılarak, şiddetin önlenmesi konusunun maalesef içi doldurulamamıştır." dedi.

"Dün başka bir şehirde yaşanan endişe verici olay, bugün Gaziantep'te yaşandı, yarın kim bilir hangi ilimizde yaşanacak?" diye soran Memiş, "Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'nde görev yapan Kalp ve Göğüs Cerrahı Op. Dr. Ersin Arslan'ın hasta yakını tarafından maruz kaldığı ve belki de hayatını kaybetmesine neden olacak olay, bundan sonrası için konuyla ilgili atılması gereken adımların ötelenmesi ile yarın başka illerimizde başka bir doktor, hemşire, sağlık çalışanının da mağdur olmasının ayak sesleri olarak bilinmesi gerekir." ifadelerini kullandı.