Güvenlik amiri, temsilci, psikolog ve sosyal hizmet uzmanından oluşan özel ekipler kuruldu. Zorda kalan sağlık görevlileri artık tek numarayla, özel ekibi durumdan haberdar edebilecek... Sağlık Bakanlığı, hastanelerde sağlık personelini hedef alan şiddet ve tacize karşı proje geliştirdi. Sistem şiddet, taciz ve tehditle karşılaşan doktor, hemşire ve personelin, dahili telefonla 'imdat' çağrısı yapmasını sağlayacak 'Beyaz Kod' iletişim ağıyla çalışacak.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?
'Beyaz Kod' her hastanenin belirleyeceği üç haneli bir numara ve acil durumda müdahalede bulunacak özel ekipten oluşacak. Bakanlık talimatı doğrultusunda tüm hastanelerde kurulmaya başlanan ekiplerde güvenlik amiri, tıbbi, idari ve hemşirelik hizmetleri yöneticilerinden bir temsilci, psikolog ve sosyal hizmet uzmanı görev yapacak. Saldırıya uğrayan, tehdit altında olan personel cep ve hastane telefonundan 'Beyaz Kod'u arayıp, müdahele ekibini haberdar edecek. Mağdur personel, 'Beyaz Kod' numarasını çevirmeye fırsat bulamazsa, aramayı olaya tanık başka bir personel de yapabilecek. Numara acil müdahale ekibindeki personelin cep telefonlarına da yönlendirilecek. Böylece özel ekip nerede olursa olsun mağdurlara ulaşılabilecek. 
Sistem sadece acil müdahale ekibiyle değil, hastane güvenliği ile de irtibatlı olacak. Güvenlik, uyarı ulaşır ulaşmaz, olay yerine intikal edecek. Ekipte görevli güvenlik amirinin, yönlendirmesi halinde polis ekiplerinden de yardım istenebilecek.
HASTA DA YARARLANIYOR
Sistemden yatarak tedavi gören hastalar da yararlanabilecek. Hasta cinsel taciz, şiddet veya bir tehditle karşı karşıya kalırsa 'Beyaz Kod'la yardım isteyebilecek. Sistem kapsamında tüm hastanelerin iletişim ağı yenilendi, ekipler kuruldu. Beyaz Kod için akılda kalıcı rakamlar tercih edildi. Örneğin Ankara Ulucanlar Göz Hastanesi de 
'Beyaz Kod' numarası olarak '222' seçildi. Bu numara tüm personele bildirildi. 
TATBİKATLAR BAŞLADI
Bakanlık, şiddete karşı tüm hastanelere  tatbikat talimatı da verdi. 'Beyaz Kod'a ilişkin eğitimlere başlandı. Bakanlığın hastanelere gönderdiği yazıda 'Beyaz Kod' sisteminin amacı şöyle açıklandı: Hasta ve çalışanların saldırı, cinsel taciz ve şiddete maruz kalmalarına karşı gerekli tedbirlerin alınması için tehlike anında güvenlik personelinin en hızlı biçimde haberdar edilmesi ve olay yerine yönlendirilerek oluşan tehdidin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. 
KAYITLARI  TUTULUYOR
Beyaz Kod sistemiyle yapılan tüm müdahalelerin kayıt altına alınması da bakanlık talimatları arasında. Buna göre olayın yaşandığı tarih, saat, yer; olayın başlama nedeni, oluş şekli, varsa kullanılan nesne, çevrede oluşan olumsuzluklar, karışanların yaş, cinsiyetleri, kişisel bilgileri, tanıkların iletişim bilgileri kayıt altına alınacak.
BAKANLIKTAN UYARILAR
Bakanlığın talimatında sistemin sağlıklı işlemesi için bazı uyarılar da yer aldı: 
- Beyaz kod uygulamasına yönelik olarak her dönem tatbikat yapılması,
- Gerektiğinde düzeltici önleyici faaliyetler başlatılması,
- Olaya maruz kalan çalışanlara gerekli destek sağlanması,
-  Çalışanlara Beyaz Kod sistemiyle ilgili eğitim verilmesi.

 

Hekim defansa çekildi
HEKİMLERE yönelik şiddetin artmasının, hastayı da mağdur edeceğini, doktorun tedavide risk almasını engellediğini kaydeden İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ali Çerkezoğlu şunları söyledi: Hekimlerin her aksaklıkta şiddete maruz kalması onları endişeli ve hastalara mesafeli bir konuma itiyor. Defansif tıp geliştirip hekimler risk almıyor. Kendini de korumaya çalışıyor.'

İSTANBUL'DA 10 AYDA 42 MAĞDUR
Sadece İstanbul'da, 2011 yılının ilk 10 ayında, yargıya yansıyan 42 vaka yaşandı. Tabip Odası, saldırganların cezalandırılması için süreci izliyor. Ülke genelindeki bazı örnekler ise şöyle:
25 Nisan 2011: İddiaya göre Kaymakam Muhammed Gürbüz, felçli babası için evine doktor istedi. Doktor Bahar Tekin (29), acil hasta olduğu gerekçesiyle gitmeyip ambulans gönderince kaymakam tarafından dövüldü. 
29 Nisan 2011: Şanlıurfa'da Doktor Ercan Nural, başka bir kişinin karnesine ilaç yazdırmak için gelen hastanın işlemini yapmayınca darp edildi.
BASTONLA SALDIRAN VAR
25 Eylül 2011: Adana'da Doktor Fulya Kaya (37), trafik kazasında yaralanan hasta ve 4 yakınının saldırısına uğradı. Elmacık ve sinüs kemiği kırıldı.
15 Eylül 2011: Mersin Silifke'de 112 Acil Servis'te görevli doktor Feyit Yılmaz, solunum sıkıntısı çeken hastaya müdahale ederken, alkollü 
oğlunun saldırısına uğradı. 
22 Eylül 2011: Trabzon'da Dr. Ceren Konca'ya erkek bir hasta bastonla saldırdı. Konca'nın kolu kırıldı. AKŞAM