Türk Tabipler Birliği (TTB), hekime ve sağlık çalışanına yönelik her türlü şiddete karşı kararlılıkla mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayarak, yurttaşlara “Hekim ve sağlık çalışanı sizin düşmanınız değil” diye seslendi.

TTB tarafından yapılan yazılı açıklamada 7 Temmuz günü, Van-Erciş Devlet Hastanesi acil servisinde Kardiyoloji Uzmanı Dr. Abdullah Kaplan’ın hasta yakınları tarafından “tekme-tokat” dövüldüğü ifade edilerek, Kaplan’ın hayati tehlikeyi atlattığı ancak sağlık durumunun beyin cerrahi kliniğinde izlenmeye devam ettiği kaydedildi. Kaplan’ın dışında şu anda Erciş’de kalp hastalarına bakacak uzman kalmadığı, bu nedenle tüm hastaların 3 gündür Van’a sevk edildiği belirtilen açıklamada, “Neresinden baksanız bir utanç ve acı tablosuyla karşı karşıya olduğumuz ortadadır” denildi.

Açıklamada olayla ilgili Erciş Başsavcılığı tarafından soruşturma yürütüldüğü belirtilirken, “Hekime ve sağlık çalışanına yönelik şiddet tehlikeli boyutlardadır. Ölümle ve sakatlıkla sonuçlanan saldırılar olmuştur, ne yazık ki bundan sonra da olması çok muhtemeldir. Sağlık Bakanlığı ve yetkililerin tabloyu doğru olarak gördüğü şüphelidir. Tüm toplumu saran şiddet sarmalı Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte sağlık ortamının da yapısal bir sorunu haline gelmiştir. Siyasilerin, idarecilerin üslubu, yanlış sağlık politikaları her gün hekimi ve sağlık çalışanını hedef haline getirmektedir” denildi.

Hekime ve sağlık çalışanına yönelik her türlü şiddete karşı kararlılıkla mücadele edilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, yurttaşlara da şöyle seslenildi:

“Sağlık sorunlarınızı şiddetle çözemezsiniz. Sağlık hizmeti alırken yaşadığınız sorunların asıl kaynağı size hizmet vermeye çalışan hekim ve sağlık çalışanı değil uygulanan sağlık politikalarıdır. Hekim ve sağlık çalışanı sizin düşmanınız değil, en zor anınızda sığınmak zorunda kaldığınız can dostlarınızdır.”