Doktorların tam gün çalışmasına ilişkin yasa tasarısına 35 uzmanlık derneğinden oluşan platform ile özel hastaneler, "Muayenehane kapattırma, kölelik ve mobil profesör tasarısı" diye tepki gösterdi.

Sektör, ilk etapta gazete ilanlarıyla tasarıya karşı çıkacak. Tasarının yasalaşması halinde muayenehanelerin kapanacağı ve 58 bin kişinin de işsiz kalacağı ileri sürülüyor.

TBMM"ye sunulan doktorların tam gün çalışmasına ilişkin tasarı kıyameti kopardı. 35 uzmanlık derneğinden oluşan platform ile özel hastaneler, "Muayenehane kapattırma, kölelik ve mobil profesör tasarısı" diye tepki gösterdikleri tasarıya tam sayfa gazete ilanlarıyla karşı çıkma ve eylem kararı aldılar. SES ve Türk Sağlık Sen tasarının kamudaki doktor açığını artıracağını savundu.

Üniversite hastaneleri

Tasarıda üniversite hastanelerine performansa dayalı döner sermaye uygulaması getiriliyor. Bu uygulama ile hastanelerin gelirlerinin azalacağı, zaten ekonomik sıkıntı içindeki bu hastanelerinin iflas edeceği savunuluyor. Tasarı ile doktorların muayenehanelerini kapatmak zorunda kalacakları için buralarda çalışan 58 bin kişinin işsiz kalacağı, devletin ise 2007 rakamlarıyla 386 milyon liralık kurumlar vergisi kaybına uğrayacağı da iddia edildi.

Çalışma barışı bozulacak

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, bu uygulamaların kamuda doktor açığını artıracağını belirterek, şunları söyledi: "Böyle giderse kamuda doktor tutamazlar. Bu tasarı, kamu hastanelerinin özel hastanelerle yarışamayacağını gösteriyor. Tasarıya göre, bir uzman hekimin maaşı 1700 lira. Bu hekim, döner sermaye ile en fazla 3 bin lira maaş alıyor. Oysa özel hastanelerde doktorların maaşları neredeyse 10 bin liradan başlıyor. Hekimler ve hekim dışı sağlık personeli arasındaki ücret farkı da giderek artıyor. Bu da çalışma barışını bozacak."

Ayda 2 bin 500 film

Radyoloji uzmanlarına gelince, yurt dışında bir radyolog 2 bin 500 film çekerken, Türkiye"de bu sayı 12 bin 500"e çıkıyor. Öncelikle bu sorunun çözülmesi gerekiyor. SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun ise yasa tasarısının sadece doktorların tam gün çalışmalarını kapsamadığını, tam bir torba yasa hazırlığı olduğunu söyledi.

Doktorlarımızı patronların siyasilerin zulmüne atmayız

ÖZEL Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Reşat Bahat, bu yasa tasarısına karşı ilanlı kampanyalar yapılacağını ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"a mektup niteliğinde görüşlerin açıklanacağını söyledi. Bahat, şunları dile getirdi: "6 yıl önce muayenehanesi olan doktor oranı yüzde 80"lerdeydi. Ancak şu anda yüzde 17"ye inmiş durumda. Bu oran son derece makul ve yararlı bir oran. Şimdi bunu da yok etmenin hiçbir mantığı yok. Bizler patronuz ama bu konuda doktorlarımızın yanındayız. Doktorları siyasetin ve patronların zulmüne atamayız. Buna karşıyız." MİLLİYET