Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Özdemir Aktan, ''Tam Gün'' kararnamesinin hekimleri ciddi zarara uğrattığını belirterek hukuk bürolarının bu konuda çalışma yaptığını belirtti.

TTB merkez binasında düzenlenen basın toplantısında, Merkez Konseyi Başkanı Aktan, İkinci Başkan Gülriz Erişgen, Genel Sekreter Bayazıt İlhan, Konsey üyeleri Osman Öztürk ile Ziynet Özçelik katıldı.

Anayasa Mahkemesi'nin 650 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin hekimlerin muayenehane açmasıyla ilgili maddelerini iptal etmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Aktan, kararnamenin iptal edileceği bile bile çıkartıldığını iddia ederek ''Sağlık alanında önemli değişiklikler yapan 663 sayılı kararnameninde aynı gerekçelerle iptal edilmesini bekliyoruz'' dedi.

TTB hukuk bürosunun Danıştay'a 2010 da 42 başvuru yaptığını anlatan Aktan ''42'sinde de Sağlık Bakanlığı'nın mevzuata açık aykırı davrandığı konusu Danıştay tarafından tescil edilmiş. Bakanlık bunu alışkanlık haline getirmiş'' diye konuştu.

Aktan, hekimlerin kararname nedeniyle ciddi mağduriyetler yaşadığını, eğitim, hizmet ve araştırmalar alanında da aksaklıkların yaşandığını ileri sürerek, düzenlemenin hekim ve hasta ilişkisini de bozduğunu savundu.

Ortada tam gün, yarım gün ya da kısmi çalışma gibi bir kavramın olmadığını ifade eden Aktan, ''2 yıl önce Anayasa Mahkemesi kararını net olarak verdi. Kamuda çalışan hekimler 8 saatlik mesailerini yapmak zorunda. Biz de bunun yararlı olduğunu düşünüyoruz'' diye konuştu.

8 saatlik mesai sonrası hekimlerin muayenelerinde çalışmasının, hekimlikle uygun olmayan bazı davranışların olabileceği iddiasının kendilerini üzdüğünü söyleyen Aktan, ''Türkiye'de 120 bin hekim olduğu düşünüldüğünde bir iki kötü örneği 120 bin hekime yaymak bizi üzüyor. Hatta bununla kalmayıp hekim-hasta ilişkisini bozuyor'' şeklinde konuştu.

Aktan, Sağlık Bakanı'ndan tam gün ile ve hekime yönelik şiddetle ilgili görüşmek üzere randevu talep edeceklerini belirtti.

Genel Sekreter Bayazıt İlhan da iptal kararının, Resmi Gazetede yayınlanmasından altı ay sonra yürürlüğe girmesinin kararlaştırıldığını hatırlatarak, ''Kararın yürürlüğe girmesi için konulan altı aylık süre Anayasa'ya aykırılığı saptanan bütün hükümlerin uygulanmasına devam edileceği anlamına gelmemektedir'' dedi.