Doktorlar, Japonya'nın radyasyon sızdıran nükleer santralinde mücadele veren işçilerin uykusuzluk çektiklerini; su kaybı, yüksek tansiyon ve depresyon belirtileri gösterdiklerini ve kalp rahatsızlığı riski taşıdıklarını bildirdiler.

Ülkede 11 Mart'ta meydana gelen felakette Fukuşima Daiçi nükleer santralinden sızan radyasyonu kontrol altına almak için hayatlarını ortaya koyan bu işçilerle görüşen doktorlar, işçilerin artık "sınırda" olduğunu bildirdiler.

İşçilerle görüşen Epidemiyolog Takeşi Tanigawa Associated Press'e telefonla yaptığı açıklamada, santraldeki çalışma şartlarının aynı zorlukta devam ettiğini ve böyle gittiği takdirde işçiler arasındaki sağlık sorunlarının artacağını söyledi. Doktor Tanigawa'nın bu teşhisinin, işçilerin radyasyona maruz kaldıkları için değil, yorgunluk yüzünden karşı karşıya bulundukları sağlık riskleriyle ilgili olduğu belirtildi.

Ehime Üniversitesi Tıp Fakültesi Kamu Sağlığı Bölüm Başkanı olan Tanigawa, geçen 4 günde işçilerden 80'iyle görüşme olanağı bulduğunu, ancak işçileri tam bir fiziksel muayeneden geçiremediğini belirterek, işçilerin çok az dinlenebildiklerini, banyo yapamadıklarını, hazır gıda dışında taze hiçbir şey yiyemediklerini ve sürekli radyasyona maruz kaldıklarını anlattı.

Çalışma şartlarının Japon anayasasının garanti ettiği temel haklardan uzak olduğunu kaydeden Tanigawa, işçilerin molalarda spor salonunda yerde yattıklarını, horlamanın büyük bir sorun olduğunu söyledi. Bunun kulağa komik gelebileceğini, ancak horlama yüzünden işçilerin sağlıklı uyuyamadıklarını ve bunun da çalışma verimlerini etkilediğini belirten Tanigawa, çoğu orta yaşlı olan işçilerin uykusuzluk çektiğini, su kaybı ve yüksek tansiyon belirtileri gösterdiğini bildirdi. Doktor Tanigawa, bir işçinin gut hastası olduğunu; işçilerin depresyona girmelerinden ya da kalp hastası olmalarından endişe duyduğunu açıkladı.

Banyo ve iyi bir yatağın onları rahat ettirmekten ziyade verimlerini de artıracağını kaydeden doktor, işin ruhsal stresinin, radyasyona maruz kalma korkusuyla arttığına da değindi.

Santralin operatörü TEPCO da yaptığı açıklama, doktor Tanigawa'nın tespitlerini de dikkate alarak santraldeki çalışma şartlarını daha da iyileştireceklerini bildirdi.

Yetkililer, yaklaşan yaz döneminde sıcak havanın santraldeki sağlık risklerini artıracağından endişe ediyor.

-"SAVAŞ MEYDANI"-

Santralin 2 numaralı türbin binasında yakın zamanda çalışmış kimliği açıklanmayan bir işçi, TV Asahi'ye yaptığı açıklamada, işçilerin çalıştığı yeri "bir savaş meydanına" benzetti.

Görüntülerde yüzü gösterilmeyen işçi, tribün binasının normalde radyoaktif bir yer olmadığını, ancak arkadaşlarıyla radyasyonlu suyu almak için içeri girdiklerinde dozimetrenin (radyasyon ölçer) öttüğünü anlattı.

Radyasyonun seviyesinin bu kadar yüksek olması karşısında şoke olduklarını belirten işçi, "İşçiler radyasyondan o kadar korkuyor ki işlerine odaklanamıyorlar" diye konuştu.

Doğduğu yeri kurtarmak için santralde çalıştığını söyleyen işçi, "Santralde bugüne kadar biz çalıştık. Bu işi bizden başka kim yapar?" dedi.