EÜ'den yapılan açıklamaya göre, EÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniği'nde 4 yıl ihtisas yapan Azerbaycanlı Dr. Mir Celal Kazimi'nin hazırlıklarının ardından, EÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Kılıç başkanlığındaki nakil ekibi, bu ülkede, Merkezi Neftciler Hastanesinde Hepatit C'ye bağlı siroz hastası Rasim Mehmedov'a (48) halasının oğlu Nur Muhammed Ahmedov'un (22) karaciğerini nakletti.

Doç. Dr. Murat Zeytunlu, Opr. Dr. Ata Bozoklar, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Alper, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sezgin Ulukaya, ameliyat teknisyenleri Adnan Tosun ile Mesut Sargut'tan oluşan nakil ekibinin ülkedeki ilk karaciğer nakline imza attığı, ekip başkanı Doç. Dr. Kılıç'a Haydar Aliyev nişanı ile Azerbaycan Fahri Diploması verildiği bildirildi.

EÜ Organ Nakli Merkezi Koordinatörü Opr. Dr. Ata Bozoklar, Azerbaycan'da karaciğer nakli için altyapı imkanlarının yetersiz olması nedeniyle tüm malzemeleri götürdüklerini belirtti.

Azerbaycanlı yetkililerin ülkelerinde ilk kez gerçekleştirilen ameliyattan memnuniyet duyduğuna dikkati çeken Opr. Dr. Bozoklar, şunları kaydetti:

''Karaciğer nakli ameliyatı, Haydar Aliyev'i anma etkinliklerine denk geldi. Böyle bir ilkin bu güne denk gelmesi Azeriler için daha bir anlamlı oldu. Azerbaycan'la organ nakli konusunda iş birliğine devam edeceğiz. Bunun için gerektiğinde ekip olarak bu ülkeye gidip geleceğiz. Amacımız Azerbaycan'da da organ naklini Ege Üniversitesinde olduğu gibi rutin hale getirmek. Bu konuda kararlıyız.''