Sağlık Bakanlığı, askeri hekimlere ek tazminat ödemek için kolları sıvadı. Bakanlığın üzerinde çalıştığı yasa taslağı yürürlüğe girerse askeri hekimlerin maaşı, askeri hakim ve savcılar gibi maaşlarını iki katına çıkmış olacak.


Sağlık Bakanlığı'nın üzerinde çalışmayı sürdürdüğü ve yakında Meclis gündemine gelmesi beklenen doktorlara tam gün çalışma zorunluluğu getiren yasa tasarısında askeri hekimlere ek tazminat getirilecek. Böylece askeri doktorlar 4 ile 5 bin YTL aylığa kavuşmuş olacak. Kanun ayrıca oranları yüzde 38'i bulan, hem kamuda hem de özel sektörde çalışan doktorları ya kamuyu ya da özeli tercih etmek zorunda bırakacak.

Meclis gündemine gelmesi beklenen tasarı ayrıca, kamuda çalışan doktorların muayenehanelerini kapatarak hastanelerde tam gün çalışmalarını sağlayacak. Yasa tasarısıyla, devlet hastanelerindeki sağlık personeli gibi kayda değer bir döner sermaye payı alamayan, askeri doktorların aylıklarında da iyileştirmeye gidilecek. Artış ise askeri hakim ve savcılara verilen ek tazminatla sınırlı olacak. "Tam gün sağlık tazminatı" adıyla ödenecek pay, rütbeye göre brüt maaşın yüzde 30 ile yüzde 15'i arasında değişen oranlarda olacak. Nisan ayına Meclis gündemine gelmesi beklenen tasarıyla, doktorlara yürürlük tarihinden itibaren 6 aylık süre verilerek tercihte bulunmaları istenecek.

YA ÖZEL, YA DA KAMU ŞARTI

Taslağa göre doktorlar, hem özel muayenehane, hem de kamu hastanelerinde çalışılamayacak. Bu düzenlemeye askeri doktorlarla üniversite hastanelerinde çalışan doktorlar da dahil olacak. Kısmi çalışmaya son verileceğinden sağlık personelinin haftalık çalışma süresi, memurlarda olduğu gibi 40 saatle sınırlandırılacak.

MUAYENEHANEYİ KAPATANIN MAAŞI ARTACAK

Tasarıda, muayenehane kapatarak kamuda çalışmayı yeğleyen doktorların maaşlarında düzenlemeye gidilecek. 1'inci derecedeki uzman tabip, tabip, diş hekimi, Tıpta Uzmanlık Tüzüğü'nde belirtilen dallarda uzmanlık belgesi alanlar veya bu dallarda doktora yapmış olanların ek göstergesi 3000'den 4800'e, 8'inci derecede görev yapanların ise 800'den 1750'ye yükselecek. Ek göstergeleri artan hekimlerin maaşı da artmış olacak. Bakanlık, bu düzenleme ile özel sektöre geçen doktorların önünü kesmeyi amaçlıyor.

ANKA