Doğum ekibi, dışarı çıkmak isteyen bebeklerden birinin ayağını içeri sokup, rahim ağzına dikiş attı. Sabırsız bebekler 5 hafta daha anne karnında bekledikten sonra sağlıklı bir şekilde dünyaya geldi

Akşam gezetesinden Türkan Yılmazer'in haberine göre Üçüz bebek bekleyen Arzu Çakmak, henüz hamileliğinin 24"üncü haftasında sancılanmaya başladı. Ambulansla Acıbadem Kocaeli Hastanesi"ne kaldırılan Çakmak"ı muayene eden doktorlar, bebeklerden birinin ayağını 7 santim açılan anne rahminden dışarı çıkarmaya çalıştığını fark etti. Anne adayı hemen İstanbul"daki Acıbadem Maslak Hastanesi"ne gönderildi. Burada Riskli Gebelikler Uzmanı Doç. Dr. Arda Lembet müdahale etti. Çok az bir ihtimal de olsa, bebekleri içeride tutma ihtimali vardı. Doç. Dr. Lembet, Arzu Çakmak"a sordu: Rahim ağzına özel bir dikiş atmak gerekiyor. Var mısın, yok musun? Çakmak hızlı ve net bir yanıt verdi: Üçünü de istiyorum !

NEFES ALMAYA KORKUYORDUM

Bebeklerini doğacağı günü sabırsızlıkla bekleyen Arzu Çakmak, “5 hafta boyunca yattım. Nefes alırken bile korkuyordum, bebeklerime bir şey olacak diye” derken, Doç. Dr. Arda Lembet, kritik 5 haftayı şöyle anlattı: l Anne adayının suyu gelmiş, zarları vajinaya inmiş, rahim ağzı 7 santimetre açılmıştı.

l 24 haftalık olan üçüzler 500"er gramdı. Doğsalardı, yaşama şansları hemen hemen yoktu.

l Doğumu durdurduk. Rahimdeki açılmayı özel bir teknikle diktik. Hekimlik hayatımda bir rahim ağzına attığım en zor dikişti, 1.5-2 saat sürdü. Gerçek bir mucizeydi.

l Hastaya uzun dönem antibiyotik tedavisi uyguladık. Rahmin kasılmasını önleyen ilaçlar verdik.

l Bebeklerin de akciğerlerinin gelişimini sağlamak için kortizon verdik.

l 29"uncu haftaya kadar hastamız yattı. Enfeksiyon olup olmadığını, bebeklerin nefes alıp verişlerini izledik. 29"uncu haftanın sonunda ağrılar başladı. Ağrıları durduramadığımız için normal doğum yerine, sezaryanı tercih ettik.

Doğumu gerçekleştiren Doç. Dr. Arda Lembet, Dr. Nil Uğurlu ve Dr. Gülnihal Şarman: Hem anne hem de bebekler çok büyük bir mücadele verdi.

Bebeğe doktorun adı verildi ANNE Arzu Çakmak, üçüzlerini 7 haftalık bir yoğun bakım sürecinin ardından da kucağına almayı başardı. Taburcu olan bebeklerden birine hayatlarını kurtaran doktorun adı olan Arda, diğerine Anıl ve kız olana da Sudenaz ismini verdi. Çakmak, “Ailecek şaşkınız. Normal yolla üçüzümüzün olması şaşkınlık verici. Üstüne de böyle heyecanlı bir süreç yaşadık. Artık huzurluyuz. Bütün badireleri atlattık, sağlıkla evimize gidebileceğiz” diye konuştu.

LİTERATÜRE GİRİYOR

Doç. Dr. Arda Lembet, ender görülen bu doğumun yakında tıp dergilerinde yer alacağını söyledi. Lembet, rahim ağzının dikilmesi ve bebeklerin 5 hafta boyunca içeride tutulmasının anlatan bir bilimsel makale üzerinde çalışıyor.

5 haftada 500"er gram aldılar YENİ Doğan Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Gülnihal Şarman doğum sonrasının şöyle anlattı: Bebekler anne karnında 500 gram ağırlığındaydı. 1000 gram ağırlığında doğdular. Yoğun bakımda kalmaları şarttı. Bebeklerin beyninde, gözlerinde ve iç organlarında hiçbir sorun yok. 36"ncı haftada taburcu ettik. Şimdi Arda 1700 gram, Sudenaz 1650 gram, Anıl ise 2 kilo./milliyet