Küresel ekonomik kriz dünyanın her köşesinde insanları istemedikleri işleri yapmak zorunda bırakıyor. Krizin vurduğu ülkelerin başında Ukrayna geliyor. Ukrayna'da genç bir anne, 7 yaşındaki çocuğuyla birlikte hayatta kalmak için "taşıyıcı anne" olmak zorunda kaldı. Şu anda 11 bin euro karşılığında bir Rus çiftin bebeğini doğurmaya hazırlanan 27 yaşındaki Lida, doğumdan hemen sonra bebeği teslim ediyor. Bir otelde çalışan ancak bu parayla geçinemeyen Lida çareyi "taşıyıcı anne" olmakta buldu.

Maddi sıkıntı yaşamasa kendi çocuğunu doğurmak istediğini dile getiren Lida, "Ancak benim yaşadığım koşullarda bir çocuğa daha bakmam çok zor. Taşıyıcı anne olarak para kazanıyorum. Bu işte aslında herkes mutlu. Ben para kazandığım ve bebek sahibi olmak isteyen aileleri sevindirdiğim için ayrıca mutlu oluyorum. Aileler de bir çocuk sahibi oldukları için mutlu oluyorlar" dedi.

Avrupa'nın bir çok ülkesinde "taşıyıcı annelik" yasal değil ancak 2004 yılından bu yana Ukrayna'da kadınlar yasal olarak taşıyıcı annelik yapabiliyor. ABD, Kanada, Belçika ve İngiltere'de "taşıyıcı annelik" için 20 bin euroyu gözden çıkaran aileler bulunuyor.

Ukrayna'da ortalama aylık gelir kriz öncesinde 159 euroydu. Krizden sonra çalışanların ücretleri yüzde 16 oranında geriledi.

DÜNYADAN KISA KISA...

İRAN ORDUSU KARA TATBİKATINA BAŞLADI
İran'ın büyük bir kara tatbikatına başladığı bildirildi. İran'ın resmi haber ajansı İRNA, Kara Kuvvetlerine bağlı unsurların ülkenin güney ve güneybatısında 67 bin kilometre karelik alanda tatbikata başladığını duyurdu. Huzistan, İlam ve Loristan eyaletlerindeki tatbikatta, elektronik ve psikolojik savaş senaryolarının yanı sıra yeni savaş taktiklerinden oluşan aşamaların icra edileceği belirtildi.

FRANCO'YA VERİLEN TÜM UNVANLAR GERİ ALINDI
İspanya'da Madrid Belediyesi, diktatör general Francisco Franco'ya geçmişte verilmiş tüm unvanları ve ödülleri geri çekti. İspanya'da sosyalist Zapatero hükümetinin girişimiyle 2007 yılı sonunda kabul edilen "Tarihi Bellek" yasası gereği, İç Savaş (1936-1939) ve diktatörlük dönemine (1939-1975) ait ülkedeki tüm sembol ve objeler toplanırken, aynı zamanda diktatör Franco'yu öven unvanların da geri çekilmesi öngörülüyordu.

GENÇLER BIÇAK TAŞIYOR
Her 10 gençten biri bıçaklı saldırılardan kendisini korumak için bıçak taşıyor. İngiltere'de her 10 gençten birinin "bıçaklı saldırılardan" korunmak için bıçak taşıdığı bildirildi. Newsbeat adlı radyo için ComRes araştırma kurumu tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, hükümet bıçaklı saldırıların merkezi haline gelen kent, kasaba, bölge ve okullarda olağanüstü önlemler almasına rağmen, buralarda yaşayan gençlerin yüzde 10'unun bıçak taşımaktan vazgeçmediği belirtildi.