İK uzmanları, 'Ne iş olsa yaparım tavrı yerine, karşınızdakini bu işi istediğinize ikna edin ama bunu yaparken eski patronunuz ve kendinizle ilgili fazla samimi bilgi vermeyin' uyarısı yapıyor
 
Sadece iş bulmanın değil, mevcut işi kapmak için işvereni de ikna etmenin yöntemi değişti.
 
Adayları defalarca görüşmeye çağıran insan kaynakları yetkilileri, 'Bana kendinizden bahsedin?' gibi klasik sorularla değil, 'Cenneti mi cehennemi mi tercih edersiniz?' 'Bir hayvan olsan, hangisi tercih edersin?', 'Eski patronunuzun sizi sinirlendirdiği bir duruma örnek verin' gibi ters köşe sorularla test ediyor. Üstelik sadece kişiye özel değil, grup mülakatları da yapılırken, aynı işe talip bir çok aday içerisinde kimseyi ezmeden tanınan kısa sürede kendini en iyi ifade edebilen işi kapıyor. 
 
İLK GÖRÜŞMEDE MAAŞ SORMAYIN
 
Adayın görüşme sırasında nasıl bir iletişim kurduğunun da görüşmeciye önemli ipuçları verdiğine dikkat çeken Yenibiris.com Genel Koordinatörü Burçak Pak Yılmaz, şunları söyledi:
 
'Daha birinci iş görüşmesinde yöneltilen maaş ve çalışma saatlerine ilişkin sorular kişinin elenmesine yol açıyor. Yapılan bir araştırmaya göre yüz yüze görüşmelerde sonucu; sözcükler yüzde 10, ses tonu, vurgu yüzde 30, beden dili ise yüzde 60 oranında etkiliyor. Verilen doğru cevapların yanı sıra doğru bir beden dili, işverenin o adayı tercih etmesini sağlıyor.'
 
SEVMEDİĞİNİZLE NASIL ÇALIŞIRSINIZ?
 
Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü son dönemde özellikle bankacılık, finans ve satış alanlarında grup mülakatının öne çıktığını söyledi. Tütüncü, eskiden adaylara 'Güçlü ve zayıf yönleriniz nelerdir?', 'Bana kendinizden bahsedin?' gibi sorularla mülakatların yapıldığını söyleyerek, şöyle devam etti: 'Artık sorular genellikle 'Bana kısa bir zaman içinde karar vermeniz gereken bir duruma örnek verebilir misiniz?', 'Sizden hoşlanmayan biriyle aynı ortamda başarılı bir şekilde iletişim kurmayı nasıl başardığınızı anlatabilir misiniz?', 'Koordine etmek durumunda kaldığınız en zorlu ekip hangisiydi, anlatabilir misiniz?' şeklinde oluyor.'
 
10 aday ve 15 dakikanız var
 
Adayları en çok zorlayanlardan biri de grup mülakatı olduğuna dikkat çeken Tütüncü, 'Bu teknikte 4 ila 10 kişiden oluşan adaylar, birkaç kişilik İK çalışanıyla aynı odada görüşmeye alınır. 15-20 dakika süren bu görüşmede adaylara bir konu verilir ve bu konu hakkında tartışmaları istenir. Bazen de bir senaryo dahilinde sanal bir iş ortamı yaşatılarak gruptakilerden belli bir sorunu çözmeleri de istenebilir. Bu esnada da İK görevlileri adayların liderlik, katılımcılık, sorun çözme yeteneği, becerilerini değerlendirirler' diye konuştu. Tütüncü, 'Burada önemli olan adayın doğal davranması. Dürüstlük, samimiyet, katılımcılık, pozitif yaklaşım firmaların aradıkları özellikler olarak öne çıkarken, grup içinde sivrilmek, agresif yaklaşım, kimseye söz hakkı tanımamak ve fazla konuşmak adayın değerlendirmesine negatif yorumlar yazılmasına neden olur' dedi.
 
Eğer işi istiyorsan 4 konuda ikna etmelisin
 
l Ben bu işi yapabiliyorum.
 
l Ben bu işi istiyorum.
 
l Ben bu işe ve firmaya uyum sağlayabilirim
 
l Ben bu şirkete artı değer katar, verimlilik sağlarım.
 
12 kez mülakata çağırılan bile var
 
BİR şirkete iş için başvurup, ilk mülakatı yapanların hemen ümitsizliğe kapılmaması gerektiği gibi işin olduğuna dair de hemen sevinmemesi gerekiyor. Zira, tam ümidi kestiğiniz anda, şirket sizi tekrar görüşmeye çağırıyor. Bunun en tipik örneği ise bir ilaç şirketinde yaşanıyor.
 
Uluslararası bir ilaç şirketi iş hayatına yeni atılacak aday adayını tam altı aylık süre içerisinde toplam 12 iş görüşmesi yaparak, şirkete kabul ediyor. Dolayısıyla adayların sabırlı davranması gerekiyor.
 
Görüşmeye gitmeden önce bunlara dikkat!
 
l Firmanın sorabileceği tüm sorulara hazırlanın...
 
l Firmanın sektörünü ve faaliyet alanını ve rakiplerini araştırın
 
l Görüşmeye geç kalmayın, çeşitli sebeplerden dolayı geç kalacaksanız da mutlaka haber verin 
l Dış görünümüz profesyonelliğini yansıtsın, formal ve sade giyinmeye özen gösterin. Saçlarınız da bakımlı ve özenli olsun.
 
l Mülakat süresi kısıtlı olduğu için çok uzun cevaplar vermeyin.
 
l Mülakat sonunda ilgili olduğunu belirtecek sorular sorun. Örneğin, şirketin çalışan devir oranı nedir, bölümün karşı karşıya kaldığı sorunlar genel olarak nedir, şirketin organizasyon yapısı ve kariyer olanakları nelerdir gibi...
 
akşam