TBMM eski Susurluk Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, Ergenekon sanığı Arif Doğan'ın anlattıklarının abartılı olduğunu söyledi: Bazı olayları kasten perdeliyor.

ERGENEKON davasının tutuksuz sanıklarından Emekli Albay Arif Doğan'ın, JİTEM'le ilgili mahkemedeki açıklamaları ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 'mahcubiyet' vurgusu, 'faili meçhuller' ile ilgili tartışmaları yeniden alevlendirdi. Yıllarca faili meçhul cinayetlerin izini süren Meclis eski Susurluk Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, son yaşanan süreci AKŞAM'a değerlendirdi. Elkatmış'a göre, Arif Doğan abartılı ve inandırıcılıktan uzak açıklamalarıyla, bazı olayları perdeliyor. Arif doğan için 'Malkoçoğlu rolüne soyunmuş' benzetmesi de yapan Elkatmış'ın ilginç tespit ve görüşleri şöyle:

DOĞAN İNANDIRICI DEĞİL
Arif Doğan'ın beyanlarındaki en önemli husus JİTEM'in varlığını kabul etmesi. 'Ben kurdum' diyor. Silahlı 10 bin kişiden bahsederek, 'şu kadar adam öldürdüm' falan diyerek kendisine de paye çıkartmak istiyor. Bunları biraz abartılı görüyorum, pek inandırıcı gelmiyor. Ancak önemli olan JİTEM'in varlığının ve bazı faili meçhullerin ikrar edilmesidir.

OLAYLARI PERDELİYOR
Arif Doğan, 'olayları perdeleme' diye tabir edilen, başka yerlere çekmek, onu küçültmek veya kendine paye çıkarmak, Malkoçoğlu rolünü oynamak gibi bir rol üstlenmiş olabilir. Ama gerçek olan şu ki JİTEM'in varlığı ve birtakım hukuk dışı işlerin içerisinde olduğu, onun ifadeleriyle sabit hale geliyor. Arif Doğan bu işin birinci derecede karar vericisi değildir. Bu kadar işi yaparken TSK'nın ve özellikle jandarmanın hiç mi haberi olmamış? O dönemki komuta kademesinin haberi vardır.

MÜSTAKİL SORUŞTURMA
Darbe teşebbüsü iddiasıyla birçok kişi alınıp yargılanıyor. Ancak JİTEM müstakilen henüz incelenmemiştir, araştırılmamıştır ve soruşturulmamıştır. Hakikatleri Araştırma Komisyonu'nun (HAK) çok faydalı olacağı kanaatinde değilim. Kurulacak yapının sırf bu işle ilgilenmesi gerekir. İkincisi, yasalarda değişiklik yapılmalı. Komisyonların devlet sırları ve ticari sırlarıyla ilgili araştırma yapamayacağı belirtiliyor. İş de orada tıkanıyor.

MAHCUBİYET VURGUSU
(Faili meçhullerle ilgili) Zaten mahcubuz, şimdiye kadar mahçup olunmadıysa o hata. Düşünün, memlekette binlerce faili meçhul olay var, Onlarca adam öldüren kişi dışarı çıkıyor ve elini kolunu sallayarak kaçıyor. 30 yıl süren dava zaman aşımına uğruyor. Bunlardan mahcup olmak lazım. 'Mahcup oluruz' lafı bana göre biraz hafif kalıyor, zaten mahcubuz.

SİLAH ENVANTERİ ÇIKARILSIN
Birtakım kayıp silahlar olduğu gerçek. Batmangate olayında da birtakım silahların yurda girdiği, dağıtıldığı söz konusu oldu. Hatta o zaman rahmetli Ecevit Başbakan'dı ve 'Durum çok vahim' dedi. Dönemin Batman Valisi Salih Şarman'a suçlamalar yöneltilince O da, 'Bu silahları ben paramla almadım ki! Devletin birimleri karar verdi, askeri havaalanlarına indirildi, dağıtıldı' dedi. Dönemin Cumhurbaşkanı Demirel de, 'Devlet rutinin dışına çıkabilir' diye ifadede bulundu. Arif Doğan, JİTEM'de aynı şeyi söylüyor. Devletin silah envanterlerinin tekrar tekrar gözden geçirilmesi gerekli.

akşam