Kağıt skandalından sonra, SPK ile başı derde giren Aydın Doğan, köşeye sıkıştı. Küçük yatırımcıya dağıttığı kar payları incelendi ortaya müthiş tablo çıktı.
Vergi cenneti ülkelerde kurduğu şirketlerden kağıt ithal ederek küçük yatırımcıyı zarara uğrattığı gerekçesiyle Doğan Grubu hakkında suç duyurusunda bulunan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), gruba yönelik yeni bir inceleme başlattı.

Star gazetesinde yer alan habere göre, SPK bu kez Doğan Grubu"nun 2002-2007 arasında küçük yatırımcıya dağıttığı temettü oranlarını mercek altına aldı. Yapılan incelemede, Doğan Grubu"nun halka açık şirketlerinin 2002-2007 arasında en düşük temettü dağıtan şirketler olduğu saptandı.

KARIN SADECE YÜZDE 5'İNİ DAĞITTI

Alınan bilgiye göre Doğan Grubu"nun söz konusu dönemde dağıttığı nakit temettünün net kara oranı yüzde 5 oldu. Aynı dönemde, Koç Grubu"nun halka açık şirketlerinin dağıttığı nakit temettünün net kára oranı ise yüzde 47, Sabancı Grubu"nun da yüzde 36 oldu. Yine aynı dönemde Turkcell"in dağıttığı temettünün oranı da yüzde 35 olarak gerçekleşti.

İncelemeye göre, Doğan Grubu 2002-2007 yılları arasında 5 milyar 370 milyon YTL net kar elde etti. Bu karın 347 milyon YTL"si hisse senedi olarak, 295 milyon YTL"si de nakit olarak dağıtıldı. Yani beş yılda 5.3 milyar YTL"lik net karın 642 milyon YTL"si küçük yatırımcıya dağıtıldı. Aynı dönemde, Koç Grubu 14.1 milyar YTL"lik net karından 7.3 milyar YTL, Sabancı da 14 milyar YTL"lik net kardan 4.9 milyar YTL, Turkcell de 5.9 milyar YTL"lik kardan 2 milyar YTL temettü dağıtımı yaptı.

DİĞER ŞİRKETELERE GÖRE ÇOK DÜŞÜK

Nakit ve hisse senedi olarak dağıtılan temettüler dikkate alındığında ise Doğan Grubu yine diğer grupların çok altında kaldı. Bu dönemde, Koç Grubu"nun dağıttığı temettülerin net kara oranı yüzde 52"ye, Sabancı Grubu"nun yüzde 35, Turkcell"in ise yüzde 45.7"ye ulaşırken, Doğan Grubu"nun oranı ise yüzde 11.96"da kaldı. Böylece, hisse senedi ve nakit olarak dağıtılan temettülerin toplamının da, diğer grupların çok altında kaldığı tespit edilmiş oldu.

KÜÇÜK YATIRIMCI DAVA AÇABİLİR

SPK"NIN Doğan Grubu şirketleri hakkında yaptığı temettü incelemesi, küçük yatırımcılar için büyük önem taşıyor. Bu dönemde grubun hisse senetlerine yatırım yapan küçük yatırımcılara, dava açma hakkı doğuyor.

Star