Hükümet 1 Nisan’da doğalgaza zam yapmaya hazırlanıyor. Doğalgaza yapılan zam ise üretimdeki bağımlılık nedeniyle elektrik fiyatlarında da zamma neden oluyor. En son geçen yıl ekimde fiyatı artan doğalgaza yüzde 10 zam gelmesi bekleniyor. Radikal'in haberine göre doğalgaza zammın nedeni ise maliyet artışı. Geçen yıl ekimdeki yüzde 14 oranındaki zammın yeterli olmadığı, maliyetlerin etkisi nedeniyle yüzde 45’e varan oranda bir zam ihtiyacı olduğu belirtiliyordu. Buna göre yüzde 14’lük zammın ardından yüzde 25-30’luk ek yük bulunuyor. Piyasa uzmanları zam ihtiyacının yüzde 10’lar civarında olduğunu söylüyor.

1 Nisan’da yapılacak zammın oranı ise çalışmalara göre şekillenecek. Doğalgaza yapılacak zam aynı zamanda elektrik fiyatını da tetikleyecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, hammadde olarak doğalgaza yüzde 39 zam gelmesine rağmen geçmişte zam yapmadıklarını dile getirmişti. Ancak Yıldız, geçen günlerde yaptığı, “Takdir edersiniz ki; ham petrolün fiyatı son aylarda çok fazla arttı. Bunlar bizim hoşlanmadığımız şeyler. Bölgemizdeki siyasi istikrarın sıkıntıya uğraması, Arap baharının getirdiği yükler enerji sektörüne olumsuz olarak yansıyor. Dolayısıyla dünyanın bize bu manada yük olduğunu görüyoruz. Ham petrolün yüzde 92’sini, doğalgazın da yüzde 97,5’ini ithal eden bir ülke olarak; hammadde ve döviz fiyatlarının artmış olmasından hoşlanmadığımızı belirtmek isterim” açıklaması ile nisan ayında olası bir zammın mesajını da verdi.

ELEKTRİĞİ ETKİLEYECEK

Doğalgaza yapılacak zam elektriği etkileyecek. Çünkü Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt şirketinin (TETAŞ) doğalgaz kullanan santrallardan satın aldığı elektrik var. Doğalgaza yapılacak zam dolayısıyla elektriğin üretim maliyetini etkileyerek bir zam baskısı oluşturacak. 2011 Ekim ayında yapılan yüzde 14’lük zammın enflasyona maliyeti 0.2 puan olmuştu. Nisan ayında yapılacak zammın ise enflasyon üzerinde baskı yaratmayacağı belirtiliyor