Reuters'ın haberine göre, Bulgaristan Ekonomi Bakanlığı, ''Saat 03.30 itibariyle arzın Bulgaristan'nın yanı sıra Türkiye, Yunanistan ve Makedonya'ya durdurulduğu''nu açıkladı. Açıklamada, ''Şu anda kriz durumundayız'' denildi.

UKRAYNA NAFTOGAZ: ''GAZPROM AVRUPA'YA
GÖNDERDİĞİ GAZI ÜÇTE İKİ ORANINDA AZALTTI''

Ukrayna gaz şirketi Naftogaz, Rus Gazprom'un Avrupalı müşterilerine Ukrayna üzerinden gönderdiği gazı üçte iki oranında azalttığını açıkladı.

Naftogaz Sözcüsü Valentin Zemlyankisy Gazprom'un, daha önce günde gönderdiği 300 milyon metreküplük gazı 221 milyona, dün de 92 milyon metreküpe düşürdüğünü belirterek, ''gönderdikleri tüm gaz bu. Avrupa bunu bir kaç saat içinde hissedecek'' dedi.

Gazprom'dan konuyla ilgili şu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmazken, dün gece Rusya Başbakanı Vladimir Putin'e bilgi veren şirket yetkilileri, Ukrayna üzerinden gönderilen gazın 65,3 milyon metreküp eksik gönderileceğini açıklamışlardı.

Ukrayna'yı transit gazı çalmakla suçlayan Gazprom, Kiev'in transit borulardan çaldığı miktarda gazı Avrupa'ya göndermekle yükümlü olduğu gaz miktarından düşeceğini kaydetmişti.

Gazprom Başkanı Aleksiy Miller dün gece Putin'e verdiği brifingde Ukrayna'nın kendilerine hala 604 milyon dolarlık gaz borcu bulunduğunu belirterek, Kiev'in transit borulardan her gün gaz çaldığını ve borcunun yine kısa süre içinde milyar dolarlara ulaşabileceğini ifade etmişti.

RUSYA'NIN ROMANYA'YA VERDİĞİ DOĞAL GAZ YÜZDE 75 ORANINDA KESİLDİ

Rusya'nın Romanya'ya verdiği doğal gaz yüzde 75 oranında kesildi.

Romanya'nın Transgaz şirketi Müdürü Ioan Rusu, Reuters'e yaptığı açıklamada, ''Rusya'dan ithal edilen doğal gaz şimdi yüzde 75 oranında azaldı'' dedi.

Bu arada Rusya'nın Ukrayna üzerinden Bulgaristan, Türkiye, Yunanistan ve Makedonya'ya verilen doğal gazın kesilmesi nedeniyle Bulgaristan Başbakanı Sergey Stanishev, durumu görüşmek için bugün acil toplantı çağrısı yaptı.

Bulgaristan Ekonomi Bakanlığı daha önce Rusya'nın, Ukrayna üzerinden Bulgaristan, Türkiye, Yunanistan ve Makedonya'ya verdiği doğal gazın kesildiğini açıklamıştı.

Bakanlık ayrıca, doğal gazın kesilmesi nedeniyle sanayicilerden petrol gibi alternatif yakıtlara yönelmesini ve vatandaşların ise ısınmak için diğer araçları kullanmasını istedi.

Ekonomi Bakanlığı, gece hava sıcaklığının eksi 15 dereceye düştüğü ülkede, doğal gaz depolama tesisinden maksimum 4,3 milyon metre küp doğal gaz pompalamaya başladığını da bildirdi.

Bulgaristan'da günlük yaklaşık 11 milyon metre küp doğal gaz tüketiliyor.

Bulgaristan ve Makedonya, alternatif doğal gaz boru hatları bulunmadığı için Rusya'nın doğal gaz kesintisinden en kötü etkilenen ülkeler olacak.


SABAH