Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) raporuna göre aboneler, 2010 yılında 47 bin 110 dolayında düzenlenen faturadan şikayette bulunurken, bu sayı 2011 yılında yüzde 100'e yakın oranda artarak bir anda 88 bin 943'e fırladı. Dağıtım şirketleri, itirazların yaklaşık yüzde 66'sını yeniden değerlendirilmek üzere kabul etti.
EPDK'nın, 2011 yılı doğalgaz piyasası sektör raporu, doğalgaz abonelerinin başta tartışmalı faturalar olmak üzere yaşadıkları sıkıntıları tüm boyutlarıyla ortaya koydu. Rapora göre aboneler tarafından 2011 yılında doğalgaz dağıtım şirketlerine toplam 171 bin 37 adet başvuru ve şikayette bulunuldu. Başvuru ve şikayetlerin yüzde 5'ini doğal az basınç seviyesi, yüzdoe 10'unu sayaçlar, yüzde 26'sını doğalgaz kesintisi ve yüzde 58'ini faturalandırma ile bağlantı taleplerindeki sorunlar oluşturdu.
EPDK'DAN 'ÖNLEM ALIN' UYARISI
EPDK, 2010 ile 2011 yılı karşılaştırıldığında, abone sayısındaki fatura itiraz sayısında önemli oranda artış olduğuna dikkat çekerek, "Fatura itiraz sayısında görülen artış ile fatura itirazlarının yaklaşık yüzde 66'sının dağıtım şirketleri tarafından yeniden değerlendirilmek üzere kabul edilmiş olması, faturalandırma işlemlerindeki hataların azaltılması yönünde tedbir alınması gerektiğini ortaya çıkarmaktadır" saptamasında bulundu.
Rapora göre aboneler var olan faturaları da ödeme güçlüğü çekiyor. EPDK'nın dağıtım şirketlerinden aldığı bilgiye göre göre yaklaşık 400 bin müşteriden kesilen fatura tahsil edilemedi.Türkiye'de, 8-8.5 milyon dolayında doğalgaz abonesi bulunuyor. Abonelerin, yüzde 5'ine yakın bölümünü faturasını ödeme konusunda güçlükle karşı karşıya kaldı.