Makine Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ali Ekber Çakar, Makine Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilciliğini ziyaret etti. Çakar, Aydın ziyaretinde Makine Odası Aydın İl Temsilcisi Metin Albeyoğlu ve Makine Odası Aydın İl Temsilciliği çalışanları tarafından karşılandı.
Ziyarette konuşan Ali Ekber Çakar, makine mühendisliğinin önemli girdilerinden olan enerji konusuna değinerek, “Enerji toplumsal yaşamın ve biz makine mühendislerinin ağırlıkla çalıştığı, ülke sanayisinin en temel girdisidir. Türkiye yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları açısından birçok güçlü yöne sahip bir ülkedir. Güneş enerjisi ile birlikte su, rüzgâr, jeotermal, hidroelektrik ve linyit kaynaklarımızdan elde edilebilecek kurulu güç olanaklarının iyi değerlendirilmesi ile ülkemizin yüzde 74`ler seviyesine ulaşan enerjide dışa bağımlılığını ciddi ölçülerde azaltması söz konusu olabilecektir” diye konuştu.
“GÜNEŞ ENERJİSİNE YÖNELİM VAR”
Dünyada güneş enerjisine yönelim olduğuna işaret eden Çakar, şunları söyledi: “Türkiye başka ülkelerin teknoloji pazarı olmamalıdır. Biz Oda olarak; dünyadaki teknolojik gelişmeleri göz önüne alarak, ülkemiz koşullarına uygun bir Yenilebilir Enerji Stratejisi ve Faaliyet Planının ivedilikle hazırlanmasını ve bu plan ve stratejilere uygun desteklerin ivedilikle yaşama geçirilmesini savunuyoruz. Doğalgaza bağımlılığı azaltmak ve ucuz enerji kullanmak mümkündür. Türkiye`de de teşvik edildiği takdirde, ısıtma sistemleri desteklenerek ithal doğalgaza olan bağımlılığımızı azaltabilmek mümkündür. Sempozyumumuzun bu konuda yapılması gerekenler için açılımlar geliştirmesini diliyoruz. Bu noktada ülkemiz yetkililerini dışa bağımlı enerji politikalarından uzaklaşmaya, kamusal planlama ve üretimi esas almaya, yerli kaynak kullanımına öncelik vermeye ve zam kolaycılığından uzaklaşmaya davet ediyorum. Uygun desteklerin ivedilikle yaşama geçirilmesini savunuyoruz. Enerjide dışa bağımlılığımız çok yüksek düzeydedir. Enerjide dışa bağımlılık ve özelleştirme politikaları sürdürüldükçe yeni zamlar gelecek, elektrik ve doğalgaz fiyatları daha da artacaktır”