Aydın"da bol yağışlı geçen kış döneminin ardından bahçelerde çok fazla ot çıktığını ifade eden köylüler, bahçelerdeki otların temizlenmesi durumunda etrafta çıkabilecek yangınların büyümeden kontrol altına alınabileceğini dikkat çekerek bahçelerindeki otları yolduklarını dile getirdiler.
Aydın"ın Köşk ilçesine bağlı Ilıdağ köyünde bahçelerdeki otların temizlenmesi işlemini yürüten köylülerden Halit Kılıç, geçmişte köylerinde yangın çıktığını ve bahçesindeki otları temizleyen vatandaşların bahçelerinin yanmadığını fakat, kuru otlarla dolu olan bütün bahçelerin yanarak kül olduğunu söyledi. O yangının kendilerine büyük bir tecrübe olduğunu kaydeden Kılıç, “Bu kış döneminde köyümüzde metrekareye yaklaşık bin kilogram yağmur yağdı. Bu nedenle eskiden hiç ot olmayan bahçelerimizde dahi bu yıl adam boyuna varan otlar oluştu. Bu otları temizlemezsek yazın kuruyunca zeytin ve incir ağaçlarımıza çok fazla zararı olur. Bu otlar ağaçlarımızı yakar. Otlar kuruyunca insanları bile zarar verir. Temizlenmeyen bahçede hiç kimse iş işlemek istemez. Diğer yandan temizlenmeyen bahçeler yangınlarda büyük tehlike oluşturur. Hiç ot olmayan bahçede yangın çıksa bile ağaçlara zarar gelmez ve büyümeden söndürülür. Fakat temizlenmeyen bahçelerde ufacık bir kıvılcım bütün incirliklerimizin zeytin bahçelerimizin yanmasına neden olur. Biz bunun dersini acı bir şekilde yaşadık” dedi.
Bu yıl yağışların bol olması nedeniyle birçok köylünün toprağını sürdürmediğini ifade eden Halit Kılıç, “Normalde her yıl incir ve zeytin bahçelerini biz öküzler ve atlarla sürdürürdük. Fakat bu yıl rahmet bol olunca bahçelerimizin sürülmeyle alacak olduğu gıdayı rahmetle aldığı benim gibi bir çok köylü bahçesini sürdürmedi. Durum böyle olunca bahçelerimizde çok bol ot bitti. Bizde şimdi bahçelerimizdeki otları orak ve kosa yardımıyla temizlemeye çalışıyoruz. Ayrıca şuanda bahçelerimizden yolduğumuz otları hayvanlarımızın beslenmesinde kullanıyoruz. Yolunan bu otlar bir nevi hayvancılıkta yapan biz köylülerin ekonomisine artı bir katkı sağlıyor” şeklinde konuştu.
“OTLARI TEMİZLENMEYEN BAHÇELER YANGINLARI TETİKLİYOR”
Köylülerin bahçelerindeki otları temizlemesinin yaz sezonu öncesi meydana gelebilecek yangın olaylarına karşı alınabilecek güzel bir önlem olduğunu belirten Aydın Orman İşletme Müdürü Hüseyin Yalçın, şunları söyledi: “Kışın yağan yağmurlarla birlikte bahçelerde çıkan otlar yazın kuruyunca çıkan yangınların büyümesinde çok büyük bir etken oluşturuyor. Kuru otlarla dolu bahçeler yangın söndürülmesinde de çalışmalarımızı olumsu etkiliyor. Özellikle ormana yakın bahçelerdeki otların temizlenmesi orman yangınlarına karşı alınabilecek önlemlerin başında gelmektedir. Bütün çiftçilerimizden bahçelerindeki otları temizlerini bekliyoruz. Bahçelerindeki otları temizleyen köylülerimize yangınla mücadelede bizlere verdiği desteklerden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum”