Akköy'de maki arazisine ecrimisil bedeli ödeyerek tarım yapma hakkı kazandıklarını ancak sonradan getirilen "Doğal Sit" sınırı ile mağdur olan Akköylü çiftçiler duruma tepki gösterdi. Çiftçiler; “Ecrimisil bedeli ödediğimiz arazileri sit alanı olduğu için işleyemiyoruz. Üstelik bir de ceza alıyoruz.” diyerek isyan ettiler ve sit sınırının geri alınmasını istediler.
Sit alanı uygulamasından mağdur olan Akköylü çiftçi Nihat Yaman “Bugüne kadar işlediğim tapulu malıma 50 ağaç zeytin ektim, işleyemiyorum. Ben daha önce işlediğim toprağım yüzünden hem para cezası aldım, hem de 5 yıl tarlaya girmeme cezası aldım. Ben çiftçiyim, geçim kaynağım toprak ben nasıl geçineceğim? Bu sit uygulaması nereden çıktı” dedi.
Didim Ziraat Odası Başkanı Ahmet Çetin de, “2008 Mart ayı başında Sit Alanı Genel Müdürlüğü, Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Milletvekili Atilla Koç'un aralarında bulunduğu ekip bölgede inceleme yaptılar. Yapılan inceleme neticesinde bölge doğal sit alanı ilan edildi. Balat Köyü"nden ekim dikim yapan 180 kişi sit alanını tacizden yargılandı, hala davaları süren var” diye konuştu.
Bölgede bulunan bütün köylerin mağdur olduğunu belirten Ahmet Çetin, şunları söyledi: “Vatandaşlarımız Milli Park sınırı bitince tamam tarım yapabiliriz sanıyorlar, oysa Milli Parklar Sınırı bitince Doğal Sit sınırı başlıyor. Vatandaşlar da ne yapacağını bilmiyor. Sit alanında hem tarım yapmak, hem ağaç dikmek yasak. Milli park sınırlarında tarım yapamazsın ama ağaç dikimi yapılabilir”
Çetin; AK Parti Aydın Milletvekili ve Meclis Tarım Komisyonu Ahmet Ertürk'ün konunun takipçisi olduğunu ve çiftçilerinde netice beklediğini söylerken Çetin mağduriyetin bir an önce giderilmesi gerektiğini belirtti.