Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) üyeleri tarafından gerçekleştirilen çevre ve deniz temizliği sırasında doğal mirasımızın bilinçsiz kullanım nedeniyle adeta bir çöplüğe döndüğü görüldü.
Dünyanın en önemli doğal mirasları arasında yer alan, içinde neredeyse tüm bitki, kuş ve hayvan türlerini barındıran, zengin balık çeşitleriyle bir delta ve bütün bunları çevreleyen tarihi ve kültürel zenginliklere sahip olan, koruma altındaki Güzelçamlı Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı'nda yapılan temizlik kampanyası, bu kadar önemli bir doğal mirası nasıl el birliği ile kirlettiğimizi ortaya koydu.
EKODOSD üyeleri, Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü ve Kuşadası Makbule Hasan Uçar Anadolu Öğretmen Lisesi işbirliğiyle gerçekleştirilen temizlik çalışmasına aralarında EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürü Mehmet Uzuner, Kuşadası Milli Park Şefi Erdinç Kutsal, Kuşadası Makbule Hasan Uçar Anadolu Öğretmen Lisesi Müdürü Şabat Hakbilir’in bulunduğu 100 kişilik bir grup katıldı.
Temizlik çalışması öncesi kampanyaya katılanlara EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü tarafından milli parkı tanıtan bir sunum yapıldı. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, yaptığı konuşmada, "Bu çöplerin nedeni Samos Adası'ndan atılan atıklar, bizim trol tekneleri, balıkçı kayıklarından atılan atıklar, gezi yatlarının bıraktığı kirlilik. Atılan her atığın türüne göre değerlendirmesini yaptık. Özellikle ekmeğini denizden çıkaran insanların denizi kirletmesini şiddetle kınıyoruz" dedi.
Toplanan çöplerin arasında ekolojik dengeyi olumsuz etkileyen birçok kimyasal poşet ve torba olduğunu anlatan Sürücü, “Milli Parkta biyolojik çeşitliliğin korunması ve çevre kirliliği gibi tehditlerin önlenmesi için, gönüllü sivil toplum örgütlerinin, eğitim kurumlarının ilgileri ve duyarlılıkları çok önemlidir. Milli Park günübirlik kullanım alanlarının dışında kalan bu bakir kıyılara insan girişinin olmaması nedeniyle, içten gelen bir kirlilik tehdidi bulunmamaktadır. Kıyıların kirletilmesi denize atılan atıklardan oluşmaktadır. Bu konuda yaptırımı bulunan ilgili kurumlara büyük görev düşmektedir. Çöplerin türleri tespit edildiğinde denize kimlerin attığı açıkça görülmektedir. Bu grupların hem bilinçlendirilmesi, hem de yaptırım uygulanması gerekmektedir. Gerek denizlerimizin, gerekse milli park gibi önemli doğa alanımızın korunması için, gerekli duyarlılığı herkesin göstermesi gerekir. Denize ve çevreye atılan bu atıklar, hem kıyı kirliği yaratmakta hem de birçok canlının yaşamını tehdit etmektedir. Yapılan bu tür kampanyalarla kıyıların temizlenmesine, duyarlı insan sayınının çoğalmasına ve çevre kirliliğinin önlenmesine çalışılmaktadır. Ancak önemli olan bu harika kıyıların kirletilmemesi için denizlere çöp atılmasının önüne geçilmelidir” diye konuştu.

20111024ay478173_03.jpg