İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul"da son yıllarda hiç yaşamadığımız bir doğal afet yaşandığını söyledi. Etkili yağışın yarın da özellikle İstanbul"da süreceğini beklediklerini de ifade eden Vali Güler, sel felaketi nedeniyle yapılan çalışmaların koordineli ve etkin biçimde sürdürüldüğünü de bildirdi.

Vali Güler, İstanbul"da yaşanan sel felaketi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Güler, İstanbul"da son yıllarda hiç yaşanmayan bir doğal afet yaşandığını söyledi ve etkili yağışın yarın da İstanbul"da sürmesinin beklendiğini bildirdi. Yağışın can ve mal kaybına neden olduğunu söyleyerek, "İstanbul"da son yıllarda hiç yaşamadığımız bir doğal afet yaşandı. Geçen yıl Eylül ayının tamamında 44 kilogram yağmur yağmışken, uzun yılların Eylül ayının ortalaması 35 kilogram iken, sadece dün ve bugün 220 kilogram yağmur yağdı" diye konuştu.

Kurtarma çalışmalarıyla ilgili açıklamada da bulunan Güler şöyle dedi: "10 helikopterle havadan müdahale yapıldı. Bu helikopterler arama kurtarma, ambulans ve keşif helikopterleriydi. Hem Çatalca, hem Silivri, hem de kırsal alanlarda mahsur kalan vatandaşlara öncelikle botlarla müdahale edildi. Selimpaşa"da sahildeki sitelerin bulunduğu bölümde 3 binanın yıkıldı, 800 konutun su altında kaldı, Silivri"de de 900 ev su baskınına maruz kaldı. Yine Silivri"de 8 okul, devlet hastanesi, sağlık ocağı ve spor tesisleri de sudan etkilendi, 8 araç sele kapıldı, 20 sandal da battı." Etkili yağışın yarın da özellikle İstanbul"da süreceğini beklediklerini de ifade eden Vali Güler, "Yağış perşembe ve cuma günü de aralıklarla devam edecek. Ancak cuma gününden itibaren tekrar etkili bir yağış İstanbul"da beklenmekte. Bu nedenle vatandaşlarımıza gerekli uyarıyı yeniden yapmak istiyorum. Yağışın yoğun olduğu alanlarda mümkünse araçlarıyla yola çıkmasınlar. Yola çıkanların da TEM otoyolunu kullanmalarını öneriyoruz. Çünkü E-5"te zaman zaman su baskınları yaşanabiliyor. Bir diğer uyarım da; özellikle E-5 ve TEM dışındaki köy ve belde yolları da taşkın ve sele maruz kalan yollar. Bu yollarda yolun yumuşaması neticesinde zaman zaman kopmalar, çökmeler yaşanabilmektedir. Bizzat yaptığımız tetkikte yolların bir kısmının asfaltlarının kalktığını, yolların çökmekte olduğunu gördük. Vatandaşların ısrarla bu yollardan geçmekte olduğuna şahit olduk. Vatandaşların can emniyetlerinde bu tür olaylar sıkıntı yaşatıyor. Güvenlik güçlerimiz bu yollarda seyrüseferi engellemek için gerekli çalışmaları yapıyor" diye konuştu.MİLLİYET